Erdoganov sarajevski miting vruć krompir u rukama Bošnjaka

Piše: Armin Aljović

Kada je usplahireni muž čija je supruga bila teško bolesna pitao seoskog hodžu hoće li biti fajde od njegovih hamajlija i zapisa, jer su poprilično skupi, hodža je odgovorio iskreno: „Meni hoće, a vama ako Bog dadne“.

Tako se, manje-više mogu promatrati i posljedice po Bosnu i Hercegovinu nakon Erdoganovog mitinga u Sarajevu. Turskom predsjedniku će sarajevski skup itekako dobro doći pred vanredne izbore 24. juna, a Bosni i Hercegovini kako Bog dadne.

Ako sve bude kako je zamišljeno, Erdogan bi 20. maja trebao održati govor u sarajevskoj Zetri. O tom skupu, iako je izazvao pažnju u cijelom regionu, još uvijek se ne zna mnogo, osim da će, barem prema pisanju turskih medija, za Erdoganom u Sarajevo doći najmanje 10.000 Turaka iz više evropskih zemalja. Skup su prethodno zabranile holandske i njemačke vasti, pravdajući to sigurnosnim rizicima. Kao organizator mitinga u Sarajevu spominje se nevladina organizacija Unija evropsko-turskih demokrata. Institucije BiH – Ministarstvo vanjskih poslova kao i Predsjedništvo – još uvijek nemaju zvaničnu potvrdu da u Sarajevo stiže tako visoka delegacija iz Turske. Sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine također nemaju zvaničnu potvrdu da u BiH dolazi predsjednik jedne važne zemlje, iako takve posjete podrazumijevaju najviši stepen sigurnosne pripravnosti. U Bosni i Hercegovini se, dakle, o važnom pitanju ponovo pristupa na način: „Samo nek se zdravo, svega ostalog će biti ako Bog da, inšalah.“

Pretpostavlja se da će Erdogan u Sarajevu govoriti malo o ekonomskom prosperitetu Turske, koji je sa predviđenih 4,4 posto rasta u 2018. godini veći od mnogih zemalja članica EU, a malo o važnosti turske podrške Bosni i Hercegovini. Neki dokoni ekonomista odmah je izračunao da bi Sarajevo, što na noćenjima, što na ćevapima, što na Trebevićkoj uspinjači, moglo zaraditi oko četiri miliona eura od posjete Erdogana i Turaka Sarajevu.

Nema sumnje da Bosni i Hercegovini trebaju prijatelji i na istoku i na zapadu, ali ako Bosni i Hercegovini u ovom trenutku nešto nije trebalo, onda joj nije trebao Erdoganov sarajevski miting. Politički interesi Erdogana pred vlastite izbore i sitni šićar SDA pred oktobarske izbore u BiH, više će nanijeti štete zemlji nego što će političke koristi imati Izetbegović/ka i Erdogan. Bosna i Hercegovina je, bez ikakve potrebe, ponovo dovedena u poziciju da se svrstava uz jednog od svjetskih igrača, iako je o tome nemoguće postići unutarnji kompromis. A, jel tako, zna se da svaki put kada se govorilo o definiranju vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine, zemlja je bila još dalje od svog euro-atlanskog puta. Retrogradnim politikama u BiH ponovo je besplatno servirana odlična tema: ako može Erdogan, što ne bi mogao Putin. Ako može Putin, što Hrvati ne bi mogli tražiti zaštitu u nekom velikom bratu. Takva promišljanja, dakako, ne dovode do amortizacije političkih odnosa u BiH, već ih dodatno zaoštravaju.

Politički mitinzi ove vrste možda i jesu uobičajena praksa u nekim drugim dijelovima svijeta, ali za njih u bosanskohercegovačkom ambijentu – gdje javni servisi izvještavaju kako snijeg pada samo po jednom narodu – svakako važe drugačija pravila, koja vanjski partneri Bosne i Hercegovine, naročito oni koji se smatraju prijateljima, moraju itekako uvažavati.

Ako je interes Bosne i Hercegovine Evropska unija i NATO, onda bi Erdogan morao razumjeti Bosnu i Bošnjake i podupirati ih na tom putu, a ne Briselu ići uz nos sarajevskim mitingom, o kojem, ruku na srce, Bošnjake niko nije ništa ni pitao.  Konačno, treba vidjeti koliki je procenat Bošnjaka koji podržavaju taj skup u Sarajevu. Erdogan – kao vjernik musliman – treba znati da sve ono što dovodi do razdora među ljudima ipak treba ostaviti po strani, pa makar to bili i ispravni ali neshvaćeni potezi.

Šta Turska može naučiti od Irana po pitanju bosanskohercegovačkih muslimana?

I danas postoji nemali broj svjedoka koji će potvrditi kako su Iranci nakon okončanja sukoba u BiH 1995. godine tadašnjem bošnjačkom političkom vrhu savjetovali da je strateški interes Bosne zapad, pa u tom kontekstu, Iran će, ako se cijeni da ima potrebe za tim, povući i svoju ambasadu iz Sarajeva, ili učiniti bilo šta drugo samo da se BiH ne bi osjećala neugodno pred zapadnim partnerima.

Dobro, da ne bude sve crno, možda se iz Erdoganovog sarajevskog mitinga izrodi i nešto korisno za BiH. Naprimjer, možda inertna Evropska unija konačno shvati da Bosnu i Hercegovinu predugo i nepravedno drži na vjetrometini.

 

(nap.ba)