Oni dobro znaju šta se ovdje zbiva, dobro znaju kome odgovara da uspori evropski put Bosne i Hercegovine. Ako će onima koje oni dobro znaju, dozvoliti da sve to učine i da put ove zemlje ka EU uspori ili onemogući onda je to njihova stvar. Ako im je istinski stalo da cijeli prostor ove regije inkorporira u vlastitu cijelinu Evropske unije i da ga u civilizacijskom, vrijednosnom i demokratskom smislu integriše na najbolji mogući način onda neće dozvoliti takvu priču i pokušaje i takav oblik sofisticiranog ili otvorenog destruiranja tog puta, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba profesor Esad Bajtal.

VIJESTI.BA: Po svemu sudeći BiH će podnijeti zahtjev za reviziju presude, a to je već izazvalo političku i krizu vlasti. Pominje se čak i raspad koalicije na državnom nivou. Kako Vi gledate na sve to?

BAJTAL: U vašem pitanju postoje dvije dimenzije. Jedna je pravna činjenica. Onog trenutka kada je Srbija 2007.godine vidjevši kako je prošla u odluci, dakle neokrnjena, skoro čista, ona je sve to fino, medijski bučno proslavila i time prihvatila odluku Suda. Naravno, Srbija ili nije svjesna ili pokušava da to prikrije, da je sa odlukom Suda prihvatila i pravni lijek koji glasi da Bosna i Hercegovina ima pravo da pokrene proces revizije dotične odluke. Dakle to je jedno pravno pitanje. Naivno govoreći. zašto se sad politika i politike tu petljaju. Recimo da je stvar bila obrnuta, da je odluka išla u korist Bosne i Hercegovine Srbija bi također imala pravo na isti pravni lijek, i ona bi danas, siguran sam, svoje pravo koristila.

Ključno je pitanje zašto Srbija jedno pravo koje bi sama koristila osporava Bosni i Hercegovini. To je već politika i silaženje sa pravne ravni na političku ravan. Pravo mora biti iznad politike i pravo mora biti ono što obavezuje politiku. Srbija ovo radi zato što joj to u dnevno-političkom smislu odgovara. To još više odgovara njenim ovdašnjim ideološkim satelitima iz manjeg entiteta.

VIJESTI.BA: Da li se slažete sa ocjenom da se vještački stvara kriza ili bi pak krize i reakcija bilo u svakom slučaju kada je riječ o pokretanju procesa revizije?

BAJTAL: Bez obzira na sve uvijek će biti reakcija. Uvijek će biti onih koji su za i protiv ali mi moramo gledati na naš ovdašnji regionalni kontekst. Srbija nikako da se okane uznemiravanja svojih susjeda, od destabilizacije. Zar ne vidimo da je u verbalnom ratu sa Zagrebom, Sarajevom, sa Prištinom i Podgoricom. Pogledajte šta se događa u Podgorici u zadnjih dvije godine dana a cijelo vrijeme od osamostaljenja Crne Gore, nikada nije prestalo to potkopavanje uz pomoć crkve ili na neki drugi način. Ovdje je postalo konstanta da se svaki mogući životni detalj ispolitizira i to je naš problem.

VIJESTI.BA: Sutra bi trebao biti održan sastanak između premijera Srbije i srpskih političkih predstavnika iz RS-a. Šta se može očekivati od tog sastanka?

BAJTAL: Srbija hoće dobrosusjedske odnose. Zašto onda nije održala sastanak sa nekim iz vrha Bosne i Hercegovine. Zašto bi BiH u nekoj logički identičnoj situaciji održavala sastanak sa nekim iz vojvođanske vlasti. Zašto? Tu bi bilo razloga da se diže galama. Ovako kad se oni sastaju sa vrhom naše “Vojvodine” onda je to sve uredu.

VIJESTI.BA: Možete li izdvojiti ijedan pozitivan stav nekog političara u pogledu posljednjih dešavanja. Da li je iko rekao nešto što je svima prihvatljivo?

BAJTAL: Ja nisam čuo, a tim ne tvrdim da toga nije bilo. Nisam čuo takve izjave,ali je simptomatično pošto svašta možemo da čujemo, a stvar posmatram sa pravnom stanovišta. Građani ove zemlje mogu da kažu – Izvolite gospodo izvršite reviziju te odluke. Znate kad ste je donosili da je Carla del Ponte izlobirana i da je dozvolila sebi grdan profesionalni gaf time što je dozvolila tadašnjim srbijanskim vlastima i Miloševićevoj administraciji da od traženih dokumenata zatamne neke stranice. Tamne stranice su odgovor na pitanje šta se zaista događalo. Kako je uopšte moguće da jedna takva institucija Međunarodnog suda je prihvatila nepotpune dokumente sa zatamljenim stranicama. Državna tajna. Da, državna je tajna da ste u Srebrenici napravili to što ste napravili. Ne može se to time pravdati.

VIJESTI.BA: Hoće li nastala politička kriza i kriza vlasti dovesti do zaustavljanja procesa evropskih integracija?

BAJTAL: Pošto Evropa, dakle Brisel, tačno i bolje od nas građana Bosne i Hercegovine znaju šta se ovdje događa, samo će od njih zavisiti da li će se to odraziti na proces EU integracija ili neće. Mi ništa o tome ne odlučujemo. O tome možemo razmišljati, krivo ili pogrešno ali sve će od njih zavisiti. Dakle oni dobro znaju šta se ovdje zbiva, dobro znaju kome odgovara da uspori evropski put Bosne i Hercegovine. Ako će onima koje oni dobro znaju, dozvoliti da sve to učine i da put ove zemlje ka EU uspore ili onemoguće onda je to njihova stvar. Ako im je istinski stalo da cijeli prostor ove regije inkorporira u vlastitu cijelinu Evropske unije i da ga u civilizacijskom, vrijednosnom i demokratskom smislu integriše na najbolji mogući način onda neće dozvoliti takvu priču i pokušaje i takav oblik sofisticiranog ili otvorenog destruiranja tog puta.

 

(Vijesti.ba)