Formula 1 u Trebinju ili kad nemaš leba, ti Eurokrem liži!

Piše: Dragan Bursać

Vijesti vele da se na 80.000 kvadrata treba izgraditi pravi mali grad, a srpski biznismen Rodoljub Drašković mogao bi da dovede u Trebinje najbrži cirkus na svijetu.

Ne, nije riječ o Montipajtonovcima, niti o vlastima Republike Srpske sa pridruženim članovima vladikom Grigorijem i neimarom Kusturicom.

Najbrži cirkus na svijetu je Formula 1, to znate. Dakle, nije prošlo ni par mjeseci od revitalizacije ideje o aerodromu na nekoj romanijskoj čuki, a već se pravi novo Potemkinovo, pardon Draškovićevo čokoladno selo. A, sve u cilju promovisanja turističkih kapaciteta Hercegovine sa dobrim vjetrom u leđa od strane vlasti u Republici Srpskoj.

Oduvjek je, i to znate, u kriznim vremenima gologuzan davao sinove, a hadžija volove. Smutna vremena su u najavi, pa su umjesto volova (jebi ga u deficitu smo sa volovima), koji su po skupštinsklim klupama, koridama i rijalitijima, vladari ponuditi raji bolide. I to ne bilo kakve bolide, tipa glavonja iz skupštinskih saziva, reanimiranih osnivača Republike Srpske, čuvara tekovina Radovana Karadžića ili ljubitelja djela Matije Bećkovića. A, jok! Stižu nam moderni džedaji, padovani našeg doba pod kacigama Ferarija, Mercedesa, Fors Indije, Red Bula i ostalih drinkersko, naftaško, amutomobilističkih konglomerata.

 

Stigao glavni, a doći će i Berni

I tako su sad sred ovog ljetnjeg novembra u toku su pregovori sa vlasnicima Formule 1, potvrdio je Rodoljub Drašković za ATV. Kako se veli glavni menadžer najvećeg cirkusa na svijetu već je boravio u Trebinju i sastao se sa Draškovićem. Na proljeće se očekuje i dolazak Bernija Eklstona.

Malo bi čudnovato i istinski ljubopitljivo čeljade dosađivalo sa upitima- Ko je, jebo te glavni menadžer, kad na proljeće dolazi glavni menadžer Berni Eklston, vlasnik licence i utorskih prava na prenose utrka Formule 1?! Bi dosadnjaković, ali mi nećemo. Eto, glavni menadžer bio-došao, prošetao se Hercegovinom i lokacijama neimarskim.

Kada budemo pripremili teren onda će sigurno oni doći da daju ocjenu da li im odgovara teren i koji su zahtjevi njihovi u samom izvođenju građevinskih projekata da bi se ovde održavale trke Formule 1”, rekao je Drašković.

Do tada, domaćini imaju zadatak, kaže se, da u pola godine  urede i pripreme teren. A, ne da rade, nego rade sve u 16.

 

Čije pare, toga i muzika ili…

Neko će reći, pa šta-Rodoljub, vlasnik koncerna “Svisslion” i ko zna čega, došao na rodnu grudu pa gradi. Gradi prvo vilu i ne da je sagradio nego bi mu i Blejk Karington pozavidio, a Grigorije okadio-što i jeste.. Sad se ugledao na Kusturicu, pa radi gradić, zapravo „Grad Sunca“, a bogme je prevazišao sve, pa će i Formula 1 zujati pod Leotarom. Ili možda nije prevazišao i zajebao sve?

Sjetiće s oni pamćenja dužeg od mjesec dana kako je i u Trebinu planiran aerodrom, a ako se dese lokalni izbori na godinu „gradiće“ ga opet.

Sve se čini razboritom čovjeku da će dolazak Fetela, Hamiltona, Alonsa i ostalih pilota Formule 1 biti nenadjebiva predizborna žurka. Jasno, da se u takvim žurkama ništa ne realizuje, niti se heroji pojavljuju. Ali, narod na plus 40, poslije trećeg piva ionako ne vidi bijele mačke, a kamo li crnog Hamiltona.

Ali, pustimo mi Hamiltona i ostale pilote. Nego kako Drašković radi i gradi sve u 16, kad mu firma IAT „Svislajon“ Trebinje zaključno s 31. julom, a po poslednjim podacima Poreske uprave Republike Srpske, ima poreski dug od 16,7 miliona maraka? Gradi jer mu se može. Preciznije, gradi jer je zaprijetio raskidom privatizacionog ugovora ako dug ne bude konvertovan u akcije.

Nakon višednevnih pregovora, Vlada RS je popustila i početkom 2012. se obavezala da će poštovati zahtjev Draškovića.

E, tako se to radi! Samo lupiš političare Tačnije kupiš ih.. Ima se može se. I što je najvažnije, u predizbodnoj kampanji, oni ti se oduže-obećanjima i free gradnjom gdje god ti je volja. Plaćanje poreza državi? ‘Ajte ne budalite!

 

ŠBBKBB i ostale ublehe

A, da se ispunjavaju obećanja tajkuna i priležnih im političara, pa…Pa, mi bismo odavno imali autoput koji ima i prateći most i veže nas sa EU. Imali bi metro u Banjaluci, imali bi žičaru koja spaja tu istu Banjaluku sa Šehitlucima, imali bi završen autopot od Bijeljine, preko Banjaluke, pa sve do Jadrana, imali bi bar 100 hiljada novozaposlenih, imali bi…Eh, ne treba više budaliti.

Nego. biće jako zanimljivo posmatrati startni grid, gdje će ponosno ćirilicom stajati imena timova i pilota. Hoće li biti kakvog Rusa, da narod navija, to se ne zna, Bio jednom jedan pa odustao.

Sad će se opet neko drznuti da pokvariti narativ idile, pa će pitati, kako se to kupuje i pravi, gradi i radi? Pa, evo kako:

Drašković će zemljište kupiti od opštine, koja je preuzela obavezu da riješi imovinsko-pravne odnose i raspiše tender za prodaju. Jer, ko te hrani, nemaš vremena da ga zajebavaš papirologijom. Još, ako te hrani kralj čokolade, muči i riljaj.

Akva park će se realizovati do jula 2016, a ukupno turističko naselje, trgovačko naselje, poslovni objekti, apartmani, smještajni kapaciteti i sportsko-rekreativni centri završiće se do juna 2018“, rekao je gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević i aminovao izgradnju.

 

Vladika kadi stazu

I zato, tamo negdje 2018. taman prije opštih izbora, biće zanimljivo kako vladika Grigorije osveštava starzu Formule 1 u Trebinju. Govor mu ne treba. Može iskopirati stari-Onaj sa osveštavanja dvorca, gdje veli-“Čovjek koji ima prostrano srce, jer ono što ima dijeli sa drugima, pomaže ljudima tako što ih zapošljava, daje im da žive i da rade”.

I zaista, da Drašković ima veliko srce, svjedoči i predsjednik RS, Milorad Dodik koji je odlikovao kralja čokolade Ordenom zastave RS sa srebrnim vijencem za rad i izvanredne zasluge na polju privredne djelatnosti.

Što srebrenim?

Pa, zlatni se čuva za otvaranje staze Formule 1 u Trebinju. A, ti narode , ako nemaš za lebac umači prste  u „Eurokrem“.

 

(buka.ba)