Sjećanje na staru Bijeljinu

FOTO- KINO KLUB BIJELJINA

Početkom 70-tih u Bijeljini je osnovan “Foto-Kino klub”. Prostorije kluba su bile u Fiskulturnom domu, preko puta stare Stanice milicije. Prvi predsjednik kluba je bio Zlatko Ranđelović. Od članova kojih se sjecam bili su: Mijo Selak, Emin Hazurović, Nada iz Račanske ulice, Nezir milicioner, Osman, Marko, ja, a bilo je i dosta aktivnih članova iz Ulice 27. marta.

Članovi Foto-kino kluba su slikali mnoga zbivanja u Bijeljini i okolini. Njihove forografije bile su uglavnom istaknute na posebnoj tabli preko puta nebodera, blizu Robne Kuće, jer je tamo bilo specijalno mjesto za naš klub. U Fiskulturnom domu su se razvijale slike na tadašnji način, a sarađivali smo i sa Harijem  Džeksonom. Emin Hazurović je bio glavni za razvijanje foto-filmova i za obučavanje članova za ovaj posao.

Takođe je u to vrijeme bila velika saradnja našeg kluba sa mladim izviđačima, koje su, na njihovim putovanjima, pratili članovi Kluba i fotografisali ih. Njihove slike su postavljane na tablu kod Robne kuće, uz prigodne tekstove.

Sjećam se jednog veoma lijepog druženja sa izviđačima u Loparama. Organizovan je i pravi koncert, sviralo se i pjevalo, a u sjećanju mi je ostalo kako Besim Bašić, izviđač, pjeva tada čuvenu pjesmu “O-dirla-da, dirla-da” a mi svi za njim pjevamo tako glasno, da pjesma odjekuje čitavim loparskim krajem.

U to vrijeme se takođe koristila kino-kamera, a film se na razvijanje slao u Italiju, pa smo čekali po mjesec i više da se razvije i pošalje nazad u Bijeljinu. Sa oduševljenjem su tada prihvaćeni naši uspjesi u snimanju amaterskih filmova. Jedan od takvih amaterskih  filmova sniman je u Fincovom Salašu, to se pročulo, pa je došlo mnogo onih koji su željeli da se pojave u filmu. Jedva smo završili posao. Snimanje filmova bilo je tada velika atrakcija.

Danas se sjećam svega sa sjetom i radošću. Bila su to vremena kada smo bili mnogo srećniji nego danas.

 

Ibrahim Mešanović, Oregon, SAD