Ne postoji vjerovatno datum koji više simbolizira krvavu historiju Balkana od 28. juna. 

Na taj dan prije 100 godina Gavrilo Princip je pucao u austrougarskog prestolonasljednika u Sarajevu, što je bio povod za Prvi svjetski rat.

Mnogo godina prije, 28. juna 1389. godine odigrala se bitka na Kosovu, koja je označila dolazak Osmanlija na Balkan i stvaranje srpskog mita, na čijim će krilima 600 godina kasnije Slobodan Milošević krenuti u stvaranje ‘Velike Srbije’.

Bio je 28. juni 1989., Vidovdan, kada je na Gazimestanu na Kosovu održan sversrpski skup.

Upravo s tog mjesta je bivši predsjednik Srbije i Savezne Republike (SR) Jugoslavije Slobodan Milošević najavio krvave pohode njegove zemlje koji će uslijediti 90-tih godina prošlog stoljeća. Ti događaji su kulminirali genocidom nad Bošnjacima u Srebrenici.

”Šest vekova kasnije, danas, opet smo u bitkama i pred bitkama. One nisu oružane mada i takve još nisu isključene…Pre šest vekova Srbija je ovde, na polju Kosovu, branila sebe. Ali je branila i Evropu. Ona se tada nalazila na njenom bedemu koji je štitio evropsku kulturu, religiju, evropsko društvo u celini”’, riječi su Miloševića koje i danas pamte žrtve ratova na Balkanu.

Jedan od najznačajnijih bošnjačkih intelektualaca, rahmetli prof. dr. Nijaz Duraković zapisao je u svojoj knjizi “Prevara Bosne” da je ”Dan D” za početak zla na Balkanu bio upravo Vidovdan 1989. godine.

On je naveo da je “masa frenetično aplaudirala Miloševiću” nakon njegove najave da smo “ponovo pred bitkama”, ali da su mudriji političari i analitičari već tada shvatili da Milošević zvecka oružjem i javno prijeti ratom, koji je, pokazalo se, u njegovom štabu seriozno pripreman.

Tako se danas navršavaju 625. godine od Kosovske bitke, 100. godina od Sarajevskog atentata i 25. godine od svesrpskog skupa na Gazimestanu.

Inače, svesrpski skup na Gazimestanu, nedaleko od glavnog grada Kosova, Prištine, 28. juna 1989. godine, prema realnim procjenama okupio je između 300 i 500 hiljada osoba, dok su srbijanski mediji špekulirali da su se na skupu okupila čak tri miliona ljudi.

Kako je u svojoj “Povijesti Bosne” zapisao ugledni britanski historičar Noel Malcolm, skup na Gazimestanu bio je “simbolična prekretnica u povijesti jugoslavenskih zemalja”.

”U Srbiji se više sedmica prije toga osjećalo nacionalno previranje na svakom koraku. Kosti srpskog kneza Lazara, koji je poginuo u Kosovskoj bici, prevožene su po bivšoj Jugoslaviji i bile su mjesto hodočašća. Na Gazimestanu su se zajedno prodavale ikone Isusa Krista, cara Lazara i Slobodana Miloševića”, naveo je Malcolm.

Poruke sa Kosova 28. juna 1989. godine bile su stalni motiv i ubilačkih falangi pod komandom Ratka Mladića koji je, na koncu, u Srebrenici jula 1995. godine izjavio je da je ”došlo vrijeme da se Turcima ponovo osvetimo na ovom prostoru”.

(Bportal.ba)