BH novinari osuđuju govor mržnje Milorada Dodika

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), zbog širenja govora mržnje i mizoginije prema novinarki Gordani Katani, dopisnici lista Oslobođenje iz Banja Luke.

Na press konferenciji, održanoj 14. ožujka u Banja Luci nakon zasjedanja Glavnog odbora SNSD, Milorad Dodik je na vulgaran, nacionalisitčki i muškošovinistički način reagirao na legitimna novinarska pitanja o zbivanjima u ovoj stranci, kao i izbjegavanju trogodišnje zatvorske kazne i bijegu iz Republike Srpske Mileta Radišića, lokalnog tajkuna i bliskog Dodikovog prijatelja.

Milorad Dodik je još jednom demonstirao mržnju i patološki bijes prema koleginici Katani samo zato što profesionalno radi svoj posao i što je žena. Govoreći muški vulgarno i rasistički o novinarkinom izgedu, nacionalnoj pripadnost i mediju za koji radi, predsjednik RS i SNSD –a je brutano prekršio pravo Gordane Katane na slobodan i dostojanstven novinarski rad, javno pljunuo na njena nacionalna i ženska ljudska prava i pri tom se pohvalio kako ima diskriminatorski odnos prema Oslobođenju, čije je čitanje u javnim institucjama osobno zabranio.

Predsjednička pozicija u RS i stranci SNSD, Dodikovom primitivnom ispadu daju dodatnu težinu i pred ozbiljnu kušnju stavlja institucije vlasti u ovom entitetu i članove SNDS – hoće li mirno i oportunistički posmatrati urušavanje ugleda institcija RS i političke partije u okvirma BiH i u cijelom svijetu ili će reagirati osudom ovakvih postupaka? Ukoliko se članovi SNSD, javni organi vlasti u RS, Gender centar i druge institucije za zaštitu ljudskih prava i temljenih sloboda javno ne ograde od Dodikovog.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) oštro osuđuje osuđuje verbalni napad predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na novinarku Gordanu Katanu, dopisnicu Oslobođenja iz Banjaluke.

Ovo nije prvi slučaj osionog ponašanja kojim Milorad Dodik sprječava novinare da u miru i dostojanstveno obavljaju svoj posao, pritom kršeći osnovne postulate slobode, demokracije i ljudskih prava, ali i rušeći ugled institucije Predsjednika RS-a.

Milorad Dodik, predsjednik jedne od vodećih političkih stranaka u BiH, napadom na Gordanu Katanu je jasno stavio do znanja kakav tretman novinari u ovoj zemlji mogu očekivati i u narednom periodu. Napad na Gordanu Katanu doživljavljavamo kao napad na cijelu novinarsku zajednicu u BiH.

 

(neznase.ba)