Milorad Dodik, Ratkov svedok i šegrt

Srbi nisu vodili politiku etničkog čišćenja

“Danas mogu reći da sam potpuno uvjeren da politika tog vremena nije bila politika etničkog čišćenja”, istakao je Milorad Dodik u svom svedočenju na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, skoro potpuno uveren, sugerišući da je to možda bila pre politika humanog preseljenja (na onaj svet). Priznao je, kao pravi monstrum, da je Narodna skupština Šumske pokušavala u rad uključiti i neke predstavnike Bošnjaka sa prostora Krajine, ali oni su izostajali sa sednica iz nepoznatih razloga. Lično je, kaže, povodom toga razgovarao sa jednim Bošnjakom iz Kozarca, ali na kraju se izgleda niko nije priključio Skupštini, jer je Mladić te Kozarčane između ostalih morao da pobije

Predsednik Šumske Mile Dodik u Haškom tribunalu od jutros svedoči u korist koljača Ratka Mladića, kandidujući se tako za njegovog političkog šegrta. Kao svedok odbrane, Dodik govori o političkoj situaciji u doba raspada Jugoslavije i početka rata u BiH.

Bilo je to vreme kad je Dodik bio skromni poslanik u Skupštini Socijalističke republike BiH, a kasnije i poslanik u šumskoj Narodnoj skupštini na Palama. Dodik je u Skupštinu BiH izabran na prvim višestranačkim izborima. U jednom trenutku je, nakon što se raspala komunistička partija SDP po nacionalnim kriterijumima, osetio potrebu da bude na strani svog naroda: “Kao svjedok nemogućnosti da se obezbijedi konsenzus i uvažavanje svih, smatrao sam da je sasvim prirodno da promovišem zaštitu naroda kojem pripadam, pogotovo što sam se mogao uvjeriti da drugi ne žele ravnopravnost nego majorizaciju i dominaciju”, rekao je Dodik zaboravljajući da pomene šta je ta zaštita podrazumevala, i šta je Ratko sve morao da radi u ime zaštite naroda kojem su pripadali.

Poludeli Mladić salutira Dodiku: Mislio da je video Rašu
Ratko Mladić pozdravlja Dodika: Objasni im da smo morali da izvršimo genocid

To što su se Bošnjaci i Hrvati u to vreme osećali slavodobitno, ignorišući političko predstavljanje Srba u BiH, i to što je Alija Izetbegović pre rata srušio princip konstitutivnosti naroda u BiH, po Dodiku, bio je možda “i osnovni razlog za rat, jer da je bilo poštovanja principa i uvažavanja siguran sam da ne bi došlo do rata, tražili bi se politički dogovori”, istakao je pacifistički Dodik objašnjavajući kako i zašto je pripremljen teren za Ratkov i Karadžićev genocid.

I referendum koji je održan 1. marta, kada su muslimani i Hrvati doneli “unilateralnu odluku da se izdvoje i naprave secesiju u vezi sa BiH, a to nije bilo dovoljeno jer je tadašnji Ustav Socijalističke Republike BiH tražio da se obezbijedi dvotrećinska većina za bilo kakvu statusnu promjenu”, naglašava Dodik, bio jejedan od motiva i suština samog rata.

Po Dodiku, Alija Izetbegović je bio isključivo taj koji je bio spreman žrtvuje mir za nezavisnu BiH i uvede narod u rat. Zaboravio je da je Radovan Karadžić pretio sa govornice da će muslimanski narod otići u nestanak. Rat je, prema Dodiku, počeo tako što je SDA formirala Patriotsku ligu, kao svoje oružano krilo te partije, a Ratko Mladić je kasnije ispravljao što se ispraviti da, ubijajući sve živo.

Poludeli Mladić salutira Dodiku: Mislio da je video Rašu

Dodik je pred Haškim sudom priznao da je učestvovao kao narodni poslanik na većini sastanaka kada su se donosili konstituvni akti za uspostavljanje Šumske i da je glasao za mnoge od tih akata. Međutim, istakao je da nikada na tim sastancima nije naišao na pisani ili usmeni plan da se Hrvati i muslimani isteraju sa područja pod kontrolom Srba.

Danas mogu reći da sam potpuno uvjeren da politika tog vremena nije bila politika etničkog čišćenja“, istakao je Dodik, skoro potpuno uveren, sugerišući da je to možda bila pre politika humanog preseljenja (na onaj svet). Priznao je, kao pravi monstrum, da je Narodna skupština Šumske pokušavala u rad uključiti i neke predstavnike Bošnjaka sa prostora Krajine, ali oni su izostajali sa sednica iz nepoznatih razloga. Lično je, kaže, povodom toga razgovarao sa jednim Bošnjakom iz Kozarca, ali na kraju se izgleda niko nije priključio Skupštini, jer je Mladić te Kozarčane između ostalih morao da pobije.

Šumska vrhuška u ratu: Po Dodiku sve je bilo fikcija, glumci se šetaju u uniformama

Na kraju je još jednom, kao politička glavešina iz BiH, istakao da ta zemlja “nikada nije bila suverena država, a da istorijski gledano, gotovo nikada nije bilo moguće usaglasiti stavove tri konstitutivna naroda u BiH”. Izgleda da se u toj zemlji mogu samo usaglasiti oko toga kad nekog od njenih predstavnika treba poslati da najnormalnije svedoči u korist ratnog zločinca osuđenog i za genocid.

Dodik je, kaže, pristao da svedoči, nakon što ga je odbrana pozvala, zato što mu je to dužnost  i “jer Hag ima svoju dimenziju“. Videćemo šta će o tim dimenzijama reći kad budu izrečene presude za genocid Karadžiću i Mladiću.

Neka ostane zabeleženo i to da je sumašedši đeneral Mladić ustao i salutirao predsedniku Šumske Dodiku, valjda ga je pomešao sa Radovanom Karadžićem, tek kasnije su mu rekli da nije u pitanju Rašo.

 

(buka.ba)