Haška igra sa Šešeljem

111

Piše: Danijel Omeragić

Apelaciono vijeće Haškog tribunala naložilo je u ponedjeljak Pretresnom vijeću da momentalno opozove odluku o puštanju lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja na privremenu slobodu te naredi njegov povratak u pritvorsku jedinicu Tribunala u Scheveningenu.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz zatražio je ranije od Apelacionog vijeća da usvoji njegovu žalbu, koja je zasnovana na Šešeljevim javnim aktivnostima, koje podrivaju osnove za njegovo privremeno oslobađanje, na odluku Sudskog vijeća o privremenom oslobađanju Šešelja.

Nalog o Šešeljevom povratku u Haag žrtve su dočekale sa odobravanjem. Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH Murat Tahirović, zahvaljujući Brammertzu i predsjedniku Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Theodoru Meronu, vjeruje da su ovim dali do znanja da su žrtve prioritet. Tahirović je podsjetio i da su od Brammertza zahtijevali povratak Šešelja u pritvor.

Šešeljev povratak u pritvorsku ćeliju tražili su od Ujedinjenih nacija i Haškog tribunala i bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović i nova predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović. Hrvatski europarlamentarci su podnijeli i prijedlog rezolucije kojom se osuđuje odluka o njegovom prijevremenom puštanju na slobodu u novembru prošle godine i zahtijeva povratak u Haag, koju je Evropski parlament usvojio.

Njegovim iznenadnim oslobađanjem “zbog lošeg zdravstvenog stanja” bili su iznenađeni i u Beogradu, gdje su ga nekadašnji saborci, a danas predsjednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić nevoljko dočekali. Prvostepeno vijeće Haškog tribunala od Šešelja je tražilo da hitno napusti Scheveningen, u kojem je pod optužbom za zločine nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. proveo skoro 12 godina bez presude. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju optužio je u januaru 2003. Šešelja da je podsticao zločine protiv čovječnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja, a mjesec kasnije dobrovoljno se predao Haškom tribunalu.

Suđenje je počelo 7. novembra 2007. Januara 2009. je dodatno optužen za nepoštivanje Tribunala zbog objelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svjedoka čiji je identitet, po nalogu Pretresnog vijeća, zaštićen od javnosti. Šešelj je jula 2009. osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog nepoštivanja suda, a u februaru 2010. drugi put je optužen zbog toga što je u knjizi objavio podatke o 11 zaštićenih svjedoka.

Bivši američki predsjednik George Bush sazvao je u zimu 1992. sastanak Međunarodne konferenciju o bivšoj Jugoslaviji u Genevi, na kojoj je tadašnji zamjenik državnog sekretara SAD-a Lawrence Eagleburger, koji je 70-ih godina bio američki ambasador u Beogradu, sve iznenadio svojom osudom srpskih ratnih zločina i zahtjevom za osnivanje međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, gdje bi se moglo suditi Miloševiću, Šešelju, Karadžiću, Mladiću i Arkanu. Tribunal je ubrzo nakon Ženevske konferencije formiran, ali nijednog od gospodara rata zbog kojih je osnovan nije kaznio. Milošević je umro u pritvorskoj ćeliji, Arkan je likvidiran u hotelu Interkontinental u Beogradu, Karadžiću i Mladiću se još sudi, a Šešelj bi tek trebao nazad u Haag.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko smatra da s obzirom na ono za šta je optužen, nije ni trebalo da bude pušten iz zatvora. O odluci da ga vrate kaže da je rezultat ponašanja Šešelja i svih reakcija, prije svega u regionu, na njegov javni govor i nedopustivo ponašanje s obzirom na to da negira rad Haškog tribunala, vrijeđa žrtve, relativizuje uopšte sve zločine i odgovornost Srbije za ratove.

Šešelj izjavljuje da ovog puta neće dobrovoljno u Haag, koji je “pobijedio”. Upitan dokle će ići u odupiranju povratku u Haag, odgovorio je da će morati da ga nose ako mu policajci dođu na vrata i da će se u slučaju hapšenja boriti.

– Iskoristiću sudske mogućnosti, boriću se i političkim sredstvima i eto šta. Kad pošalju konjicu, vojsku, policiju, žandarmeriju… šta ja tu mogu. Čujem i padobranske jedinice raspremaju, reagovao je Šešelj na vijest iz Haaga, naglasivši kako jedva čeka da vidi kako će ga nekadašnji “saučesnici u zločinima protiv čovječnosti i međunarodnog prava” Nikolić i Vučić uhapsiti.

Naprednjaci tvrde da je Haag sve ovo sa Šešeljem smislio da bi oslabio Vladu Srbije. Uvjereni su i da je Vučić prošle sedmice razljutio haške nalogodavce govorom ispred srušene zgrade Generalštaba u Beogradu, kada je na 16. godišnjicu bombardovanja ocijenio da se radilo o NATO-agresiji na Srbiju. Vučić u jučerašnjoj Politici piše da u odluci da se Šešelj mora vratiti u Haag nema ni prava, ni pravde, a nema, nažalost, ni Vojislava Šešelja. Poručuje kako ima samo pogrešnih pokušaja da se kazne Vlada Srbije i njena politika.

Srbija ima, kaže Vučić, samo jednu, veliku i važnu obavezu, a to je da očuva stabilnost, obezbijedi nastavak ekonomskih reformi i poštovanje političkih sloboda. Svaka odluka koju budu donosili, a ona – piše srbijanski premijer – neće biti nemoralna kao sve političke odluke Haškog tribunala, imaće za cilj samo jedno: očuvanje stabilnosti u Srbiji. Možda je zbog toga i napravljena ova haška predstava oko Šešelja da Vučić uhapsi bivšeg kuma, pa da stavi tačku na radikalsku prošlost.

 

(oslobodjenje.ba)