POTOČARI – Građanska koalicija „Prvi mart“, želi ovim putem obavijestiti javnost Bosne i Hercegovine da je danas na sastanku održanom u Potočarima devet stranaka (Demokratska fronta BiH, Hrvatska stranka prava, Posavska stranka, Savez za bolju budućnost, Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Stranka demokratske akcije, Stranka dijaspore, Socijaldemokratska unija i Stranka pravde i povjerenja) potpisalo sporazum o zajedničkoj listi za entitetski i državni nivo iz entiteta RS na narednim Opštim/Općim izborima u oktobru 2014. godine.

Probosanske stranke su potpisivanjem sporazuma pod nazivom „Domovina“ preuzele moralnu obavezu pred narodom o jedinstvenom nastupu na predstojećim izborima za Narodnu skupštinu entiteta RS-a i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH iz entiteta RS.

Potpisivanjem ovog historijskog dokumenta konačno je stvoren osnovni preduslov za poboljšanje položaja građana i građanki nesrpske nacionalnost u ovom entitetu i mogućnost da glasanjem, na demokratski i zakonit način skinu omču s vrata našoj zemlji i nepovratno je pokrenu na putu ka članstvu u NATO savezu i europskim integracija u idućem mandatu.

Probosanske stranke: SDA, SBiH, SBB, HSP, PS, SDBiH, DFBH, SPP, i SDU, potpisnice ovog dokumenta su se obavezale da će  zajedničkim nastupom na predstojećim izborima stati iza zahtjeva postavljenih od strane povratnika, izbjeglih i raseljenih lica i na taj način ohrabriti da učestvuju u izbornom procesu i izaberu one kandidate za koje smatraju da će najbolje zastupati njihove interese.

Mi u Prvom martu smatramo da su potpisivanjem sporazuma stranke potpisinice preuzele i vlasništvo nad procesom tehničkih konsultacija vezanih za zajedničku listu u kojem će Prvi mart nastaviti da posreduje. Za nas koji smo u ovaj vid borbe krenuli u maju 2012. kampanjom registracije birača na lokalnim izborima u Srebrenici ovo je poruka da je moguće izaći na crtu režimu, koji novcem poreskih obveznika, negira genocid zajedničkim političkim nastupom.

Prvi mart je obavio dio svoje misije: sada je pred nama fanatična i totalna mobilizacija birača”, saopćeno je.

 

(www.vijesti.ba)