Piše: Atif Kujundžić

* * *

HOMMAGE

KEMAL MONTENO

* * *

/kantautor i pjesnik svih naših ljubavi/

* * *

Danas razgovijetno znam: u svakoj pjesmi koju slušam, čujem i

KEMALA MONTENA.

Kemal Monteno me probudio. Čuo sam pjesmu s tranzistora koji pomalo krči zbog loših baterija dok sam ležao pored svoga plavookog mora. Napolju sve jače grijalo je Sunce i osvajalo dan. Lidija, ako sutra i ime zaboraviš moje, sanjat ćeš ove dane, dok smo lutali sami

Ko je ovaj?, pitam plavoku, čijeg mora u očima niti jedno more nije vrijedno.

Pa, Kemal Monteno, to je sa Šlagera

Uvijek je sve znala. A ja sam bezuspješno nastojao odsvirati i otpjevati i odsvirati tu pjesmu, uz svoju staru gitaru koja nije bila kriva za moje neuspjehe. Kao i ja, navikla na country. Naprosto, bio sam rođen da Keminu muziku volim, a drugačiju sviram. mada me toliko kazivala Lidija i to baš plavookom moru koje mi je izmicalo iz života i duše, srca i očiju.

Kemal Monteno je imao svoju tajnu koju nisam dosezao ni  svojom interpretacijom, ni sluhom, ni tugom, zbog plavooke koju očito gubim, mada je u dubini bila stvarna moja želja, da sve zauvijek ostane isto.

Beznadežno Moram Upitati:

Plavooka gdje Si?

Vraćaju li se ljubavi?

Očajno je što Nestaju.

Netom,

saznao sam da je tekst Lidije napisao moj prijatelj Rešad Hadrović, ar. Ko zna šta je Rešad mislio o tom tekstu dok je volio svoju Georginu? Ko zna, kažem i mislim, čak i ako je Georginu volio više od svih. Tako možda i nestajemo u sljedećoj ljepoti i nesreći, jer Georgina je bila prkrasna.

A već sam imao Rešadovu knjigu Osjećati tebe Amalija, odranije.

 Neko je morao voljeti sve te lijepe žene našeg vremena i one su morale voljeti nekoga.

Kad se već verzirao da gubi i dobija, Kemal Monteno volio je svoju

Branku, volio je svoga sina…

* * *

Tako smo rasli u svojim ljubavima i s ljubavlju u nama. Konačno, bilo je puno ljubavi u nama i za sve nas. U polju i preko dlana izvijala se crvena bulka i zreo klas.

A,

nismo mogli ni znati da je Kemal Monteno kantautor i pjesnik svih naših ljubavi.

* * *

24. siječnja, anno Domini 2015.