I Bijeljina očekuje poseban status

133

Bijeljina očekuje da nakon katastrofalnih poplava u Republici Srpskoj dobije poseban status u podjeli novca od poreza na dohodak, izjavio je danas predsjednik Skupštine grada Dragan Đurđević.

 

“Vlada je najavila da će umjesto sadašnje podjele od 70 odsto za Vladu i 30 odsto za lokalnu zajednicu taj omjer biti 50 naprema 50 odsto za postradali Doboj i Šamac, a Bijeljina traži da taj odnos bude 60 naprema 40 odsto”, precizirao je on tokom sjednice gradske skupštine.

Đurđević kaže da bi tih 10 odsto više vraćenih sredstava gradu obezbijedilo dodatnih 3,5 do četiri miliona KM godišnje.

Gradski odbornici usvojili su preliminarni izvještaj o poplavama u kojem se navodi da je u katastrofi pogođeno 21.000 ljudi.

U Bijeljini je uništena polovina najplodnijih oranica sa usjevima, potopljeno je više od 7.000 kuća i 260 privrednih subjekata, što je trećina privrednika u gradu. Biće neophodno izgraditi najmanje 30 potpuno razorenih kuća i obezbijediti oko 20 miliona KM za renoviranje objekata i nabavku neophodnog namještaja i pokućstva za poplavljena domaćinstva.

Prema podacima Crvenog krsta, u Bijeljinu je do sada stiglo 207 šlepera humanitarne pomoći za ugroženo stanovništvo. Direktor “Voda Srpske” Dragan Anđelić rekao je na skupštinskom zasjedanju da su u toku radovi na pet velikih vodoprivrednih objekata u Semberiji kako bi se izbjeglo novo plavljenje u slučaju obilnih padavina kakve se najavljuju i za kraj juna.

Prema njegovim riječima, ova institucija je već 28. aprila u Bijeljini alarmirala potpunu pripravnost za odbranu od poplava koje su se dogodile 15. maja i tri crpne pumpe i agregati bili su cijelo vrijeme maksimalno u funkciji.

Anđelić je rekao da je na području Semberije u protekle dvije godne na odbrani od poplava urađeno više nego u prethodnih 25 godina, ali da je za ovaj posao neohodno obezbijediti dodatna sredstva.

On je podsjetio da je od 134 kritične tačke koje su označene u Republici Srpskoj nakon poplava 2010. godine njih 20 u Semberiji i da je u toku otklanjanje svih.

Prema Anđelićevim riječima, nakon poplave ove godine biće neophodno izmijeniti projekat nadvisivanja nasipa na Rači jer je rijeka Sava dostigla vodostaj za čitav metar veći od ikada izmjerenog u proteklih 120 godina.

Nakon odborničkih kritika SDS-a o angažovanju Vlade u pomoći poplavljenoj Bijeljini predsjednik Kluba odbornika SNSD Siniša Maksimović rekao je novinarima da su predsjednik Republike i Vlade,kao i ministri, bili sa ugroženim narodom Semberije i na nasipima i u gradskim štabovima.

On je ukazao da nesreću ne treba gledati kroz političku i stranačku prizmu, ali da svako treba da sagleda šta je sam učinio da se zaštiti i pomogne drugima umjesto da optužuje druge i da čeka tuđu pomoć.

Maksimović je rekao da je zadovoljan sa onim što je Vlada učinila tokom poplave u Bijeljini, ali da će lokalnu vlast pitati zašto je voda stigla do gradske kuće a da nije zapriječena nijednom vrećom pijeska, i da li je bilo uzbunjivanja i evakuacije pri plavljenju u gradskog jezgra.

“Kao da smo sa rukama u džepovima čekali vodu, a da prije toga nismo preduzeli ništa da zaštitimo grad”, kaže Maksimović.

Kao ljekar i direktor bijeljinske bolnice Maksimović je naglasio da na poplavljenom području nije bilo teških kliničkih slučajeva oboljelih od zaraznih bolesti.

“Zdravstveni sistem u Republici Srpskoj je u ovom periodu pokazao visok nivo organizovanosti i opremljenosti”, ocijenio je on.

 

(bijeljina.org)