Zadnje je vreme došlo kad se i Milorad Dodik okrenuo protiv svojih rođenih Šumnjaka. Zvuči neverovatno, ali, iako voli da se predstavlja kao njihov najveći „zaštitnik“, Mile je upravo otkrio da uopšte ne priznaje Srbe zapadno od Drine. I mi smo se našli u debeloj neverici kad smo pročitali naslov vesti u Blicu, te smo brže-bolje kliknuli da svojim očima proverimo je li moguće da je Laktašenko doista izjavio kako „u BiH ne postoje bosanski Srbi“ . Zatečeni Laktašenkovim nenadanim antisrpskim zaokretom, u šoku se zapitasmo čiji je onda on uopšte predsednik

Znamo da je teško poverovati da bi Dodik tako nešto mogao izjaviti, ali eto, izletelo mu. Reagujući na izjavu bivšeg britanskog ambasadora u BiH, Metjua Rajkrofta, povodom „potrošenosti“ Dejtonskog sporazuma, šumski firer je, naime, naglasio da je Rajkroft „za vreme koje je proveo u BiH trebalo da nauči i da tu ne žive ‘bosanski Srbi’, niti da takvi postoje“.

Tako je Laktašenko, u nameri da brže-bolje udari kontru britanskom diplomati, kao samopodrazumevajućem „protivšumskom elementu“, sam sebi retorički pucao u nogu. Jer ako ne postoje bosanski Srbi, kako je ustvrdio, onda valjda nema razloga da postoji ni Šumska? Ionako mi odavno tvrdimo da je treba ukinuti, a sada nam, evo, i sam njen prvi čovek daje za pravo.

Dodik, naravno, nije to želeo da kaže, ali je, svejedno, tako ispalo. A šta je zapravo Mile kanio poručiti?

Ne priznajem Bosnu, bosanski lonac, ni bosanske Srbe: Dodik, iskreno priznaje

“S obzirom da je u pitanju diplomata koji je savršeno vladao srpskim jezikom, siguran sam da termin ‘bosanski Srbi’ koristi smišljeno, projektovano, u funkciji dodvoravanja bošnjačkom političkom vrhu, što je politika većine diplomata u BiH”, bubnuo je Laktašenko u svom prepoznatljivom stilu.

“Termin ‘bosanski Srbi’ za nas je uvredljiv, i ne znam kako bi se ambasador Rajkroft osećao ako bi neko na uvredljiv način tretirao njegov narod”, snašao se u poslednjem trenutku bahati poglavar šumskog rajha, premda nikom normalnom nije jasno šta je tu uvredljivo. Jasno je samo Dodiku, čime je još jednom potvrdio da ne spada među gorepomenute “normalne”.

Uzgred, moramo da ga logično upitamo: ako Srbi koji žive u Bosni i Hercegovini nisu bosanski Srbi, znači li to da, po istom principu, ni Bošnjaci koji žive u Srbiji, a naročito Sandžaku, nisu srbijanski Bošnjaci?

 

(e-novine.com)