Ideološka ubistva, smrtna bolest čovječanstva

Piše: Dragan Bursać

U ime Mojsija za koga se ne zna da je postojao ikad, u ime Isusa za koga nema pouzdanih podataka o validnosti njegove egzistencije, u ime arapskog trgovca Muhameda koji je nastavio učenje bazirano na ideologijama čuvara lika i djela nepostojeća dva superheroja, pobijeno je 100 miliona ljudi!

Ovih dana pojavila se vijest kako je do sada u vjerskim sukobima na planeti Zemlji nastradalo bezmalo 100 miliona ljudi. Riječ je samo o pokoljima koji su vođeni unutar judeohrišćanske civilizacije. Dakle, klanjima u ime Isusa, Mojsija i Muhameda.

 

Devijacija kao pravilo

 

Pa, šta je to u ljudskoj prirodi što čovjeku daje ekskluzivno pravo na tolike razmjere uništenja sopstvene vrste?

Antropološki gledano homo sapiens uz svega nekoliko desetaka životinjskih vrsta iz ovog ili onog razloga (kanibalizam, zaštita potomstva, parenje) tare pripadnike svoje vrste.

Ali jedino čovjek u poznatom Kosmosu i u znanoj povijesti zarad tzv. viših ciljeva ubija drugog čovjeka.

Kako je moguće prekršiti taj fundamentalni moralni kodeks genski upisan u svaku ljudsku jedinku i ubiti čovjeka, a bez da vam on predstavlja prijetnju po neposrednu egzistenciju? Na žalost, vrlo jednostavno. Usađivanjem tzv. supremacijskog moralno-ideološkog koda. Jednostavnije rečeno, postoje ljudi kojima određen autoritet može razbiti zabranu ubistva čovjeka zarad ine ideje.

A, sad problem pravi. Na svijetu postoji oko 95% takvih ljudi. Sačekajte na trenutak. Dakle, NE, ne postoji 95% ubica, džihadista, brejvikovaca, ideoloških vagabunda. Ne! Ova ogromna većina čovječanstva samo ima taj potencijal, koji kao sjeme zla nosi sa sobom. To je taj pandemijski virus koji se obično o velikim ratovima javlja i proizvodi masovnu hipnozu, bijes i mržnju.

Vidjećete na rijetkim fotografijama Hitlerovih govora tek pokojeg čovjeka kome ruka ne ide u pozdrav put neba. Pročitaćete kako tek poneki građanin dobrog Sovjeta nije oduševljeno pozdravio Lenjina podno cijevi “Aurore”.

 

Uputstvo za upotrebu ljudske bombe

 

Dakle, ako hoćete od čovjeka napraviti hodajuću bombu, potrebna su dva sastojka- ideologija i religija. Najčešće se prodaju u istoj piluli, mada nije obavezno. Neki vanzemaljac bi rekao kako je začudno težak put ubijediti nekog zdravog, mladog i pravog da pobije, štaznam, 12 novinara, zatre selo od 2000 žena i djece, gradić od 8000 ljudi, da spali 7 miliona jedinki, da atomskim napadima zgromi pola miliona, da u gulazima utuši 20 miliona ljudi… I tako redom. Velim, teško bi bilo ubijediti eliena da je tako šta moguće. Ali zato elien vozi svoj NLO, a čovjek “živi u znoju lica svoga u dolini suza”… Ma znate već.

Zapravo, nevjerovatno je lako obespravljenu, neuku i bijednu jedinku snagom izmaštanog ili na sili zasnovanog autoriteta prizvati u carstvo zla. Obećate, napriliku, takvoj osobi da će za ubistvo neistomišljenika otići u dženet, gdje je čeka sedamdeset djevica, da će se riješiti ovozemaljske bijede i to je to. Napose, svaki ideološki i vjerski fanatik će vam sofistički reći da je suprotno nedokazivo. Ubijedite imama, popa ili jevrejskog sveštenika da nema Boga ( sic!)

 

(buka.ba)