Intervju: Esad Duraković: Udar na Muslimane

5

Duraković: Nije isto ako se doseli 500.000 Arapa u Njemačku ili 500 u FBiH

U FBiH prodaju se hiljade hektara zemlje Arapima. Ne znamo ko s njima dolazi, kakvi remetilački faktori dolaze – poručio je u akademik Esad Duraković u emisiji Pressing na N1 TV.

– Ako naša država ne preduzme odgovarajuće mjere ovo do sada je prethodnica. Mene su ozbiljniji lobiji upozoravali da ne govorim o tome, proglašavali me antisemitom.  Javnosti se to prodaje kao da su to investicije. Moja unučad će njima biti hamali, jer njima prodajemo najvrijednije resurse koje imamo – dodao je Duraković.

Na pitanje da li je želja Arapa da žive tamo gdje ima vode i zemlje ili se radi o projektu, Duraković je rekao da misli da je to ipak projekat.

– To zaključujem gledajući stvari kako se odvijaju. Internacionalni projekat da se u FBiH stvori “muslimanija”, da se muslimani radikaliziraju kako bi se dobio argument da se sankcioniraju. Bosanski muslimani tradicionalno su uzorni ljudi, kosmopolite. Vehabije i muslimani su konfliktne grupe međusobno – rekao je Duraković.

– Sve pojave treba gledati u kontekstu da bi se vidjeli svi efekti. Nije isto ako se doseli 500.000 u Njemačku ili 500 u FBiH. Mi Bošnjaci smo povijesno markirani kao smetnja, kao potencijalna opasnost. Sada se ta hipoteka povećava i povećavaju se mogućnosti da se identificiramo kao opasan faktor – kazao je Duraković.

Zašto i kako je prije četiri godine Dodik najavio da će u BiH doći 500.000 Arapa?

– On to zna, vjerovatno ima pristup informacijama kojima ja nemam. Nema sumnje da je riječ o projektu. Naši političari i naše zakonodavstvo to ne vide kao problem, da ne možemo prodavati tlo pod nogama. Tu se pere novac, ima jako puno kriminala i ne radi se na osnovu reciprociteta. Svugdje u svijetu ako nekome prodajete zemlju imate pravo kod njega kupiti zemlju. A to ovdje nije slučaj. Sada naši političari kažu “to su naša braća muslimani.” Ja se osjećam i Bosancem, Bošnjakom, muslimanom i brinem o budućnosti svoje zemlje.

Na pitanje kako komentariše to što je Milorad Dodik nedavno Bakiru Izetbegoviću reko da je Srbin koji se boji svog porijekla, Duraković je rekao da su to besmislice.

– To su puke besmislice kakve samo Dodik može provaljivati. Šta je onda bilo prije Srba ovdje? Bili su Slaveni, pagani. Tom logikom ćemo stići do Adema, prvog čovjeka na svijetu – rekao je Duraković.

Na pitanje kako je doživio poruke Donalda Trumpa koji je kazao da će muslimanima zabraniti dolazak u Ameriku, Duraković je rekao da je o tome pisao u svojoj novoj knjizi. 

– Možemo konstatovati sa velikim žaljenjem da svijet ulazi u sukob kultura. U Evropi su jedan od glavnih problem izbjeglice koji su muslimani i burka. Bojim se da Trumpove prijetnje treba ozbiljno shvatiti. U Americi djeluju vrlo snažna religijska grupa koja se zove Evangelisti. Njihov svećenik govori dva puta dnevno na 75 radio stanica i 125 TV stanica u SAD-u i Kanadi o tome kako je najveća pošast svijeta islam i da ga treba istrijebiti. Svi republikanci su pod utjecajem evangelističke sekte. On ne priča tek tako. Iza Trumpa stoji moćna orgnaizacija koja gura Ameriku protiv islama – kaže Duraković.

Koliko su muslimani sami krivi za ovo stanje u svijetu?

– Muslimani više nisu subjekt na sceni svijeta. Muslimani su Kur’an izveli iz konteksta, samo ga verbaliziraju. Ne tumače kako valja. Prepušten je prostor radikalnim muslimanima i oni presuđuju ljudima o njihovom vjerovanju. Militantne grupe krivotvore islam. Na svaku akciju ide reakcija. Muslimani se moraju vratiti svom stožernom tekstu – smatra Duraković.

Da li će biti novih ratova na Bliskom istoku?

–  Ne znam gdje se tamo više ne ratuje. Iran je ostao jedina zemlja koja je izvan ratova, mada ona šalje svoje vojske u Siriju. Bojim se da je Turska u velikoj opasnosti. Moguće je očekivati dalje eskalacije jer je Zapadom danas ne vlada Trump ni Obama, već moćne korporacije kojima je jedini cilj profit.

Ima li optimizma za budućnost BiH?

– Budućnost samo Bog zna, ali možemo na osnovu nekih indicija pretpostavljati. Nadam se da će doći do pozitivnih promjena jer nastupaju velike sile s istoka kao što je Kina i Indija. Tada bi nas mogli ostaviti na miru oni koji nas remete. Nije mi jasno kako možemo svi biti destruktivni u zemlji koja je toliko lijepa. Kada prođu i odumru ratničke elite i partije da će mlađi ljudi shvatiti da nam je svima bolje ako pomažemo jedni druge i sarađujemo. Istinski vjerujem da je ovo jedna prolazna faza – poručio je akademik Duraković gostujući na N1, prenosi Patria.

 

(nap.ba)