Dva dana uoči izbora, gotovo slučajno, ispred Muzeja Republike Šumske u Banjaluci, osvanuo je spomenik vladaru Stefanu Nemanji. Ovo kameno ruglo otkrio je Mile Dodik, a osveštao ga erotskim pokretom ruke patrijarh Irinej koji je pritom nehajno poželio da Mile i njegovi „ubuduće vode narod u RS kako su to i do sada činili“. Miroslav Gavrilović a.k.a. Irinej tako se direktno umešao u izbore u Šumskoj, podržavajući fašiste iz SNDS

I Stefan Nemanja bio bi član Dodikove stranke: Irinej, zaljubiška u Mileta

“Oni su potvrdili da su dostojni toga zvanja i toga položaja i naučili kako da se odupru sili, svim iskušenjima u vremenu kojem živimo, al’ i onima koji bi željeli da nismo to što jesmo ili da budemo ono što nismo nikada bili”, rekao je patrijarh Irinej o Miletu Dodiku i njegovim kriminalcima, nakon što je osveštao spomenik Stefanu Nemanji, koji je svečano otkriven u Banjaluci.

Ushićeni Dodik, koji je zaljubljeno gledao u Irineja, ali i u spomenik Stefanu Nemanji – valjda uveren da je bitniji od srpskog vladara – uspeo je da sroči kako je „ovo“ još jedan događaj u Banjaluci „koji osnažuje uporno ono što želimo svakome da kažemo – da je naša težnja da razvijamo slobodnu, demokratsku, što jaču i što samostalniju Republiku Srpsku“.

Namigujući patrijarhu Miroslavu, Dodik je naglasio da je sasvim legitimna težnja jednog naroda da napravi državu: “I naša težnja jeste da Republika Srpska bude što manje entitet i što više država. I to pokazujemo kao svoju isključivu sposobnost kroz vrijeme koje je iza nas, a tek treba da dokažemo u vremenu koje dolazi“.

Skini me nagog, Mile: Krik nudiste Stefana Nemanje u bronzi

Smeškajući se frivolno Dodiku, Irinej rekao je da je Stefan Nemanja ostavio trajan spomenik u srpskoj istoriji, te da su neke njegove poruke upućene Srbima i danas aktuelne: “Riječi Stefana Nemanje upućene Srbima su da čuvaju svoju vjeru, jezik, kulturu i istoriju. Te riječi bilo bi dobro danas ponoviti i u Republici Srpskoj i Srbiji i Srbima širom svijeta“.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Šumske Željka Cvijanović, potpredsjednik Šumske Emil Vlajki, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Šumske Rajko Kuzmanović, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, te drugi neugledni gosti uglavom iz etnički čiste Banjaluke.

Ovaj izuzetno ružan i estetski odvratan spomenik djelo je novosadskog kvaziumjetnika Ljubomira Šćepanovića, a poklon je novosadskog fonda “Dostojanstvo”, čiji je osnivač fašistička organizacija “Treća Srbija“.

 

(e-novine.com)