Izetbegović o uvredama Dodika i Radete:Ovo je prevršilo svaku mjeru,negacija genocida prešla u fazu njegove glorifikacije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović reagovao je na uvrede o vjerskim osjećanjima koje je uputio predsjednik entiteta RS Milorad Dodik, a potom i potpredsjednica Skupštine Srbije Vjerica Radeta, koja je ismijala smrt Hatidže Mehmedović.

SRAMOTNA ŠUTNJA

Kazao je “kako je sramotna i neljudska šutnja političke, intelektualne i vjerske elite srpskog naroda u Srbiji i BiH na divljačke i morbidne uvrede koje Milorad Dodik i drugi srpski zvaničnici sve češće i agresivnije izriču na račun žrtava genocida u Srebrenici i Bošnjaka općenito”.

– Ne radi se ovdje više o sporadičnim i izloiranim incidentima, već o rastućem trendu. Negacija genocida počinjenog nad Bošnjacima prešla je u fazu njegove glorifikacije. Takva pojava i takav odnos spram genocida nije zabilježen nikada u historiji i nigdje u svijetu. Cinične i pakosne uvrede koje je o rahmetli Hatidži Mehmedović i žrtvama genocida u Srebrenici napisala potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Vjerica Radeta samo su posljednje u nizu, istakao je Izetbegović u saopćenju za javnoast.

Podsjetio je da je slične uvrede izricao je i ranije presuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, koji još uvijek ima mandat poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

– Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik, gostujući u glavnom gradu Srbije u programu jedne srbijanske televizije, izvrijeđao je vjerske osjećaje Bošnjaka muslimana anticivilizacijskim izjavama o ezanu, muslimanskom pozivu na molitvu. Prije toga ih je nazivao “okupatorima Podrinja”. Svakodnevno negira njihov maternji bosanski jezik. A sada pokušava revidirati i ranije usvojene izvještaje institucija entiteta RS o genocidu u Srebrenici. Članovi njegove političke partije također javno vrijeđaju žrtve genocida, navodi Izetbegović u saopćenju.

INSTITUCIONALNO DJELOVANJE

Da nije riječ samo o stavovima pojedinaca, nego i o institucionalnom djelovanju, svjedoči, kako je istakao, dodjela odlikovanja entiteta RS presuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku i drugima”.

– Sve ovo traje već predugo. I prevršilo je svaku mjeru. A vodeći srpski politički i vjerski autoriteti u BiH i Srbiji se nijednom nisu jasno, nedvosmisleno i javno ogradili od ovakvih stavova. Ta njihova šutnja zlokobno podsjeća na istu onu šutnju koja je ohrabrila i omogućila užasne zločine počinjene u vrijeme agresije na BiH, a koji su kulminirali genocidom u Srebrenici. Ako srpski prvaci zaista poštuju Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu, kao što to često javno tvrde, krajnje je vrijeme da progovore i reaguje na ove uvrede. Nastave li da šute, shvatićemo to kao njihovu poruku da odobravaju sve uvrede izrečene na račun Bošnjaka i žrtava genocida u Bosni i Hercegovini. A takva njihova poruka Bošnjacima i Bosni i Hercegovini sigurno će dovesti u pitanje dalji proces pomirenja i normalizacije odnosa, zaključio je Izetbegović.

 

(Kliker.info)