U haškoj ćeliji umro Zdravko Tolimir

Zdravko Tolimir, bivši komandant za obavještajno-bezbednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen je za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u toku kojeg je u julu 1995. godine ubijeno više hiljada Bošnjaka s područja Srebrenice, kao i za progon Bošnjaka s područja Srebrenice i Žepe

Ratni zločinac i bivši general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir umro je u ponedeljak uveče u Pritvorskoj jedinici u Ševeningenu, potvrdili su zvaničnici Haškog tribunala i Tolimirova porodica. Tribunal je saopštio da će biti sprovedena istraga o zlikovčevoj smrti, a domaći i inostrani elektronski mediji objavili su da je umro od srčanog udara. Istragu su otvorile i vlasti Holandije.

Osuđenik Tolimir je u trenutku smrti bio u nadležnosti Mehanizma, tela koje je pravni naslednik Tribunala. U aprilu prošle godine Tolimir je u Haškom tribunalu osuđen na doživotni zatvor zbog zločina nad muslimanima iz Srebrenice u leto 1995. godine. Tokom rata bio pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

“Presuda Tolimiru je potvrdila osude za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, istrebljivanje, ubistvo, progon i nečovečna dela (prisilno premeštanje), na osnovu Tolimirovog učešća u ta dva udružena zločinačka poduhvata. Žalbeno veće je potvrdilo da je Tolimir aktivno učestvovao i značajno doprineo tim udruženim zločinačkim poduhvatima, koji su rezultirali masovnim pogubljenjima hiljada bosanskih Muslimana iz Srebrenice i prisilnim premeštanjem hiljada civila iz te dve enklave”, saopštio je Tribunal. Tolimiru se nezvanično pripisuje da je, zajedno sa srbijanskim državnim vrhom, skrivao zapovednika genocidnih operacija Ratka Mladića, optuženog za srebrenički genociod i ubijanje građana Sarajeva.

Tolimir, bivši komandant za obaveštajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen je za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u toku kojeg je u julu 1995. godine ubijeno više hiljada Bošnjaka s područja Srebrenice, kao i za progon Bošnjaka s područja Srebrenice i Žepe. Pravosnažnom presudom, Tolimir je oslobođen optužbe da je počinio genocid u Žepi, koji je obuhvatao ubistva trojice bošnjačkih vođa, među njima je bio i poznati Bošnjak Avdo Palić – s obzirom na to da “nisu izneti dokazi o tome kakvu posledicu su ta ubistva ostavila na muslimansko stanovništvo Žepe”.

Drugostepena presuda je donesena početkom aprila 2015. a u toku je bio postupak za njegovo upućivanje u neku od država s kojima Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) ima potpisan sporazum o izdržavanju kazni. Tolimir je bio u Haagu od početka juna 2007. godine, kada je uhapšen, kako je tada saopšteno, na granici Srbije i Bosne i Hercegovine (Republika Srpska). Tokom suđenja je ponekad odbacivao lečenje i lekove.

 

(e-novine.com)