Kakav Papa, kakvo Sarajevo

110

Milorad Dodik o posjeti pape Franje: Sarajevo je imaginacija koja nam se želi nametnuti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je posjeta poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje veliki događaj s obzirom i na poruke mira koje je uputio.

“Sve poruke koje je papa izrekao u propovijedi bile su poruke mira i svako ko ih je slušao može samo da se složi s njim. Ničim ne treba dovoditi u pitanje dobre namjere pape i njegove poruke mira”, istaknuo je predsjednik RS-a, javila je novinska agencija Srna.

On je rekao da se slaže sa svim njegovim porukama, a prije svega s porukom da na ovim prostorima nikada ne bude rata. Međutim, dodao je on, političke i državničke poruke koje su se, također, jučer čule iz Sarajeva su imaginacija i virtuelna priča, s obzirom na realnost da u BiH buja islamski radikalizam i da je Sarajevo etnički očišćen grad.

“Od 70.000 vjernika na stadionu Koševo, samo njih 1.000 je bilo iz Sarajeva, dok su ostali došli iz drugih krajeva. U tom gradu danas nema hrišćana, jer su oni protjerani u proteklom ratu”, istaknuo je Dodik.

Dodik je kazao da se Sarajevu može odati priznanje za jučerašnju dobru sigurnosnu organizaciju, a inače u svemu drugom “Sarajevo je samo imaginacija koja nam se pokušava nametnuti”.

On je dodao da političke poruke koje su jučer upućene iz Sarajeva jesu korektne sa stanovišta općih vrijednosti, ali za BiH je ta priča potpuno neprimjenjiva: “U BiH buja islamski radikalizam. Hrišćanska crkva nema uz sebe radikalizam koji sada vidimo u islamskom svijetu. Da se i o tome razgovaralo jučer vidjeli bismo da li bi onda Bakir Izetbegović onako samozadovoljno stajao i bio dio podrške posjete pape ili bi na sve to reagirao”.

 

(Radiosarajevo.ba)