Kako glasati

6

Piše: Jusuf Trbić

Mnogi građani još ne znaju kako treba glasati na izborima, pa im to stvara probleme. Uz to, na prošlim izborima bilo je mnogo nevažećih listića, čak 5,5 posto, što premašuje brojku od 150.000 u cijeloj državi. Na našem području uvijek je bilo dosta takvih nevažećih listića, ali je nejasno da li se rasdi o nenamjernim, ili namjernim greškama. Uoči prošlih izbora saznao sam da mnogo mladih Bošnjaka namjerno iskriža listić da bi bio nevažeći. Nevjerovatno. Zato sam pitao djevojku koja je sama rekla da i ona i čitavo društvo to rade, zbog čega  i ko im je to savjetovao. Niko, rekla je, ali to je danas u svijetu način da ljudi protestuju protiv vlasti. Bio sam zapanjen. Pitao sam je – zna li ko je na vlasti u RS-u ? I zna li da bi ti, koji su na vlasti, platili Bošnjacima da ne glasaju ili da učine glasačke listiće nevažećim, jer, što manje Bošnjaka u vlasti – više je Srba. Njima Bošnjaci ne trebaju. Blijedo me je gledala, i nisam siguran da sam joj uspio objasniti o čemu se tu radi.

Glupost i neznanje mnogih Bošnjaka doveli su dotle, da je naša ukupna izlaznost u Bijeljini manja od jedne trećine upisanih glasača. Od šest hiljada onih koji žive u Bijeljini, uz glasače iz dijaspore, to je sigurno brojka koja bi omogućila izbor dva, tri ili četiri odbornika samo iz našeg grada. Plus Janja. A glasa ih manje od 700, što je ravno katastrofi. Bošnjaci tako pokazuju da stalno rade sami protiv sebe i da im ni Bog neće pomoći ako ne pomognu sami sebi.

Ali, da se vratimo glasanju.

Svako će na biračkom mjestu dobiti dva listića. Jedan je za izbor gradonačelnika, i tu od četiri imena treba označiti samo jedno. Preporučujemo da to bude Mićo Mićić, dosadašnji gradonačelnik, s kojim Bošnjaci mogu uspostavitim korektan odnos i nastaviti da žive i rade kao i do sad. Drugi glasački listić je znatno veći, i na njemu su liste svih političkih stranaka, kao i nezavisnih kadnidata, koji učestvuju na izborima. Najvažnije je da označite samo jednu listu, u ovom slučaju Zajedničku listu SDA. Možete upisati X ispred imena stranke, a uz to možete označiti imena jednog ili više kandidata s te liste, po vašem izboru.

   Dakle, možete glasati samo za jednu listu, i na njoj, po izboru, označiti samo stranku, ili samo jednog ili više kandidata s te liste, ili i stranku i kandidate.

ALI, SAMO NA JEDNOJ LISTI.

U svakom drugom slučaju, listić će biti nevažeći.

Kad otvorite taj glasački listić, lista SDA je na desnoj strani, po sredini, i samo na toj listi možete upisati X pored imena stranke ili kandidata, ili i jedno i drugo. I ništa više.

Nadajmo se da zbog naše ljenosti, nezainteresovanosti ili neznanja nećemo na izborima prodati ono što smo tako skupo platili, i od čega zavisi budućnost – naša, naših potomaka, naše domovine i naroda.

SRETNO.