Karadžićeva realnost

8

Karadžić će umrijeti u zatvoru, ali može biti zadovoljan

Radovan Karadžić će umrijeti u zatvoru, u to ne sumnjam. Zavisno od toga da li će biti osuđen za genocid ili ne, gledaćemo kolone slavljenika iz čijih se automobila vijore jedne ili druge zastave, na ulicama ovih ili onih gradova, ocijenio je u izjavi Refik Hodžić, nekadašnji glasnogovornik Tribunala u Hagu, a danas direktor komunikacija u Međunarodnom centru za tranzicijsku pravdu.

– Biće ispisani kilometri teksta, ekranima ce proteći rijeke izjava, malo će kome biti lakše, oni na vlasti će zadovoljno trljati ruke – kaže Hodžić, u očekivanju presude ratnom lideru Republike Srpske čije je izricanje zakazano u četvrtak u Hagu.

No, kakav god da bude ishod suđenja u Hagu, smatra on, “Karadžić može da bude zadovoljan”.

– U Prijedoru je, naprimjer, ove godine izdvojeno više novca za zbrinjavanje pasa lutalica nego povratnika, četnički pokret ima deset puta više članova od svih organizacija za ljudska prava zajedno, RS uspostavlja rezervni sastav policije… Dvadeset godina nakon prestanka rata jedni drugima smo još uvijek prvo neprijatelji pa sve ostalo. Dopustili smo da pobijedi njegova vizija o trajnom razdvajanju naroda – zaključio je Hodžić.

 

(Kliker.info)