Kazna za zločin

107

Majke Srebrenice o presudi Tolimiru: Najvažnije je da mu se presudilo za genocid

Zadovoljna sam što je dobio kaznu doživotnog zatvora, izjavila je za Anadolu Agency (AA) Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, nakon što je Žalbeno vijeće Haškog Tribunala danas potvrdilo doživotnu kaznu zatvora za Zdravka Tolimira. Tolimir je ipak oslobođen po nekoliko tačaka optužnice koje se odnose na genocid.

“Ako žrtva može biti zadovoljna, ja bih na današnju presuda rekla da sam zadovoljna, jer je dobio doživotnu presudu. I zadovoljna sam što mu se presudilo da je počinio genocid. Nisam zadovoljna vezano za Žepu. Nisam zadovoljna što je trojicu Bošnjaka, uglednih ljudi, školovanih ljudi iz Žepe lišio slobode, odveo ih u smrt. Među njima je bio i naš efendija, koji je samo učio narod i djecu šta znači cijeniti druge i dugačije, našeg komandanta Palića i jednog momka Imamovića. Zato je trebao i morao odgovarati”, rekla je Subašić.

Napominje kako je današnja presuda vrlo značajna i za buduće generacije kako bi se gradio mir u BiH.

“Ova presuda je važna ne samo zbog mene, nego i zbog naše unučadi, zbog budućnosti. Moramo donositi pravilne i pravedne presude i moramo na neki način graditi bolje sutra, da naša unučad za 20-30 godina ponovo ne uzmu puške i traže isitinu i pravdu. Vrlo je važno i najvažnije da su mu danas presudili za genocid. Genocid se desio i niko više ne može negirati da na prostorima Bosne i Hercegovine u Srebrenici nije izvršen genocid”, kazala je Subašić.

Kada Hotić iz Udruženja majki enklava Srebrenice i Žepe je za AA kazala da je zadovoljna što je Žalbeno vijeće Haškog Tribunala danas potvrdilo doživotnu kaznu zatvora za Zdravka Tolimira.

“Konačno je Tolimir dobio doživotnu presudu za genocid u Srebrenici, za mnoge zločine u istočnoj Bosni u prošlom ratu. Ovo će biti opomena njegovim sunarodnicima i onima koji su s njim činili zločine da ih čeka kazna pred sudom, ali i pred Bogom. Mojih je petero najbližih ubijeno tamo gdje je on vršio zločine. Nadam se da će ovo biti poruka osobama ako se budu odvažili da čine zločine”, istakla je Hotić.

Prvostepeno vijeće MKSJ u presudi donesenoj 2012. godine osudilo je Tolimira na doživotnu kaznu zatvora za zločin genocida, kao i zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja. Tolimir je za vrijeme rata u BiH obnašao dužnost pomoćnika komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS). Uhapšen je 1. marta 2007. godine i prebačen u pritvor Haškog tribunala, a suđenje mu je počelo u februaru 2010. godine.

Tolimir se u optužnici Haškog tribunala podignutoj 2005. godine teretio za krivična djela počinjena od marta do novembra 1995. u enklavama Srebrenica i Žepa, u istočnoj Bosni i Hercegovini, koje je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (VS UN) rezolucijama u proljeće 1993. proglasio zaštićenim zonama. Optužnica ga je teretila kao člana dva udružena zločinačka poduhvata (UZP) – za ubistva vojno-sposobnih muškaraca bosanskih muslimana iz srebreničke enklave, približno između 11. jula i 1. novembra 1995. i za prisilno uklanjanje i deportacije bosanskih muslimana iz enklava Srebrenica i Žepa u julu 1995. Optužnica ga je teretila i za “situaciono uslovljena ubistva manjih grupa vojno sposobnih muškaraca iz Srebrenice, predvidivo ciljano ubistvo trojice lidera bosanskih muslimana iz Žepe i druga djela progona”.

Pretresno vijeće MKSJ je u presudi protiv ZdravkaTolimira utvrdilo da je već 1992. na najvišim razinama Republike Srpske vladala politika čiji je cilj bio uklanjanje bosanskog muslimanskog stanovništva iz istočne Bosne i Hercegovine. Presuda navodi da je ta “politika potvrđena Direktivom 7 iz marta 1995., koju je potpisao predsjednik RS Radovan Karadžić”, također haški optuženik, kao i da su Karadžiću u sastavljanju Direktive 7 “pomagali razni sektori u Glavnom štabu VRS-a, uključujući i sektor za obavještajne i bezbjednosne poslove, kojem je na čelu bio Tolimir”.

“Zaključeno je da je Tolimir bio detaljno upoznat sa situacijom na terenu od marta 1995. godine pa nadalje. Zločini koji su počinjeni bili su masovnih razmjera, po svom intenzitetu veoma teški i imali su razorne posljedice”, navodi se u prvostepenoj presudi MKSJ protiv Tolimira te napominje kako su dva zločinačka poduhvata za koje je nepravosnažno osuđen provedena u kratkom vremenskom razdoblju na malom geografskom prostoru.

“Sudačka većina je zaključila da je optuženi u cijelom tom periodu imao koordinirajuću i rukovodeću ulogu… Vijeće je zaključilo da optuženi ne samo da je znao za genocidnu namjeru drugih već je i sam posjedovao takvu namjeru. Prema tome, proglašen je krivim za krivično djelo genocida. Također je proglašen krivim, u skladu sa III vidom UZP-a, za ubistvo trojice bosanskih muslimana iz Žepe za koje je sudačka većina zaključila da predstavlja genocid”, navodi se u presudi Pretresnog vijeća MKSJ iz 2012. godine.

 

(Bportal.ba)