Podrška, rezerviranost i protivljenje NATO putu BiH – Šta je čije ?

U ocjeni da put Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju vodi preko članstva u NATO savezu složni su brojni politički analitičari ali politički akteri u Bosni i Hercegovini. Pojačan interes Rusije za uplitanje u unutarnje prilike u Bosni i Hercegovini, prvenstveno preko političkih struktura iz Republike Srpske a u zadnje vrijeme i iz Federacije BiH, kao logičku posljedicu nameće dinamiziranje NATO puta Bosne i Hercegovine, ali i veću pozornost navedenog euroatlanskog saveza naspram dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Protekla sedmica bilježi nekoliko inicijativa i političkih poteza u  smislu pro et contra NATO integracija BiH. Prvo je Narodna skupština Republike Srpske, izlazeći iz okvira svoje ustavne nadležnosti, usvojila Rezoluciju u vojnoj neutralnosti, grubo zadirući u ovlaštenja države Bosne i Hercegovine i derogirajući odluke Predsjedništva BiH po tome pitanju, ali i Zakon o odbrani.  S tim u vezi zastupnici u Parlamentarnoj skupštini, imali su priliku da se izjasne o poslaničkoj inicijativi zastupnika u PS BiH Denisa Bećirovića, o dinamiziranom putu BiH ka članstvu u NATO savezu.

Glasanje je pokazalo da su protiv takve inicijative glasali, deklarativni pobornici NATO puta BiH, zastupnici HDZ-a, dokazujući još jednom široj javnosti svoj ambivalentni odnos prema NATO integracijama BiH, uslovljen strateškim političkim savezništvom sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Bećirović, shodno tome, kao i uostalom dobar dio javnosti, smatra da HDZ po pitanju NATO integracija vodi politiku dvostrukih aršina.

“Očigledno da HDZ vodi politiku dvostruktih arišina, da jedno govore evropskim i američkim zvaničnicima a sasvim drugo rade na terenu. Izgleda da u svemu tome ima veze i posljednji sastanak između predsjednice Republike Hrvatske sa predsjednikom Rusije, gdje se otvoreno sumnja da je obećano Putinu da će Bosna i Hercegovina biti opstruirana na njenom putu ka NATO-u”. kazao je  zastupnik u PS BiH Denis Bećirović govoreći o protivljenu zastupnika HDZ-a da glasaju za dinamiziranje NATO puta BiH”.

On je u vezi s tim dodao da su stvar kristalno jasne i čiste, jer je postojala inicijativa o kojoj se komisija izjašnjavala. Poslanici su mogli da se izjasne, a poslanici HDZ čak nisu ni diskutovali. Toliko o tome kako i na koji se način odnose prema ovom pitanju – rekao je.

Sličnog je razmišljanja i Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Sifet Podžić koji ističe da je sada sasvim jasno da HDZ zajedno sa Dodikom blokira NATO put BiH.

“Nakon danas, postaje toliko očito da je HDZ protiv NATO-a, bez obzira što predsjednik HDZ-a već nekoliko dana ubjeđuje domaću javnost da će MAP biti aktiviran do kraja ove godine a to svakako nisu realne činjenice, ali današnje glasanje predstavnika iz reda hrvatskog naroda dokazalo je dogovor o blokadi daljnjih NATO integracija BiH”, naglasio je Podžić nakon glasanja.

Na takve ocjene zastupnici HDZ-a odgovarali su tvrdeći da se radi o grubim manipulacijama, nastavljajući se na riječi lidera HDZ-a koji je kazao da HDZ-ovo protivljenje NATO-u i približavanje Rusiji je tek interpretacija navodih obavještajnih i paraobvještajnih struktura, nastojeći cijelom tonu tog političkog pitanja navući veo tajanstvenosti kojoj nije za vjerovati i koja ima za cilj da oslabi političke pozicije HDZ-a. Međutim, stvarnost pokazuje da HDZ-ov odnos prema NATO-u nije interpretacija navodnih obavještajnih struktura koje Čović pominje, jer njegovi zastupnici javno glasaju protiv dinamiziranog NATO puta BiH. Stoga se postavlja pitanje, ko onda tu vrši manipulaciju sa javnosti? Oni koji govore da HDZ-ova podrška NATO putu BiH zbog sluganskog odnosa politike HDZ-a prema politici Dodika, dolazi u pitanje, ili oni koji glasanjem protiv ubrzanja NATO puta BiH tvrde da su za NATO ?!

Stvari bi mogle biti jasnije već sljedeće sedmice, kada će se Vijeće naroda Republike Srpske izjašnjavati o povredi vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka, uzrokovanoj donošenjem Rezolucije o vojnoj neutralnosti u NSRS. Klub Bošnjaka uložio je veto na takvu odluku.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović ističe, da obzirom na HDZ-ovu deklarativnu podršku NATO putu BiH, očekuje da Klub Hrvata podrži veto na Rezoluciju o vojnoj neutralnosti

“Mi idemo na Vijeće naroda, gdje ćemo pokušati da ubijedimo, Klub Hrvata, Klub Srba i Klub ostalih da nas podrže u ovoj odluci. Obzirom na zvaničnu politiku HDZ-a i podržavanje BiH na NATO putu, očekujemo da nas jednostavno u tome Klub Hrvata i podrži. Do sada, u mnogim slučajevima nisu, ali ovo je još jedan test za njih”, smatra Hadžiomerović.

Da je Rezolucija o vojnoj neutralnosti još jedan test za Čovića i HDZ, u smislu izbora za strateškog partnera ili Milorada Dodika ili NATO saveza, smatra i lider HDZ 1990 Ilija Cvitanović, koji ističe da Čović sada može dokazati da nije samo deklarativno za NATO, navodeći da će se HDZ 1990 u Vijeću naroda RS usprotiviti Rezoluciji, te da od poslanika koji dolazi iz HDZ-a očekuje isto.

Za razliku od Cvitanovića, Tomislav Tomljanović delegat Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS ne dijeli takva očekivanja. Tomljanović kaže, kako ne očekuje da HDZ podrži veto na Rezoluciju jer su svojim držanjem pokazali odnos prema NATO-u.

“Mada HDZ BiH ima jednog predstavnika u Vijeću naroda, on se do sada nije izjašnjavao po ovom pitanju. Do sada se uvijek svrstavao uz Dodikov SNSD. Oni se ponašaju tako kako se ponašaju i to je sasvim vidiljivo, da se oni ne drže onako kako pričaju. Čoviću su puna usta Evrope a sve radi da se ne uđe u Evropu”, riječi su Tomljanovića.

Da li će se HDZ i ovaj put usprotiviti NATO putu BiH, zauzimajući stav da jedan dio države ulazeći u njenu cjelokupnu nadležnost kojom je od ranije definirana tendencija BiH ka članstvu u NATO savezu, to će pokazati ishod glasanja u Vijeću naroda RS-a.

Međutim, ono što je bitnije od ovog glasanja, ali i od sličnog koje je održano u Parlamenarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, jeste da konačno euroatlanski partneri uvide, ko se u Bosni i Hercegovini protivi NATO integracijama BiH – ko takvom protivljenju ambivalentnim odnosom prema NATO-u, podaničkom politikom prema proruskom eksponentu Miloradu Dodiku, zauzimajući rezerviran stav, daje legitimitet, – a ko u tome pogledu nema nikakvih rezervi.

Stvari utoliko postaju očite da ih je nemoguće neprimjetiti, samo je pitanje ko će i kakve političke posljedice snositi zbog toga.

 

(Vijesti.ba)