Piše: Gordana Katana

Polovinom prošle godine trojica inspektora odsjeka za borbu protiv neovlaštene proizvodnje i prometa opojne droge Centra javne bezbjednosti Banja Luka nepravosnažno su osuđena na 26 godina zatvora zbog zločinačkog udruživanja radi prodaje droge. Njihovim kolegama iz iste službe sudi se za zloupotrebu policijskih ovlaštenja, premlaćivanja osumnjičenih i iznuđivanje iskaza. Tokom suđenja svjedoci su govorili o torturi kojoj su bili izloženi nakon privođenja u policiju od strane spomenutih inspektora, pa stoga, nakon što budu izrečene pravosnažne presude, ostaje pitanje šta će biti s onima koji su osuđeni na kazne zatvora na osnovu dokaza koje je ta služba prikupila. I dok se ova afera nije ni približno stišala, MUP RS-a potresla je druga, koja je potpuno dovela u pitanje povjerenje javnosti prema policiji Republike Srpske. Hapšenje pet pripadnika jedinice specijalne policije zbog sumnje da su kao organizovana grupa izvršili oružanu pljačku 617 hiljada maraka, prema izjavama koje je dao šef odsjeka za istrage Specijalnog tužilaštva RS-a, mogao bi biti uvod za istragu o nizu krivičnih djela zbog sumnje da su uhapšeni policajci i u njima učestvovali.

Kada se pripadnici najelitnijeg dijela policije RS-a ponašaju kao drumski razbojnici alarm je to za uzbunu ne samo Ministarstva unutrašnjih poslova nego i cijele Vlade. U uređenim društvima, zbog moralnih razloga ostavke bi istog dana ponudili i ministar unutrašnjih poslova, direktor policije i komandant jedinice specijalne policije. A ako nisu, za očekivati je bilo da bude smijenjen bilo ko iz komandnog lanca odgovornosti. Trebalo je, ali nije. Umjesto toga, cijeli slučaj cjelokupna vlast nastoji relativizirati i građane uvjeriti kako je riječ o pojedinačnom i sporadičnom ispadu. U obraćanju novinarima direktor policije RS-a Gojko Vasić kazao je da su “ti momci primljeni čisti u policiju, te da niko ne zna šta se to desilo pa su se odali kriminalu”. Njegov nadređeni, Dragan Lukač ustvrdio je da je riječ o izoliranom slučaju, te da ne postoji odgovornost rukovodećih struktura MUP-a za djelovanje pojedinaca. Nahvalio je Lukač pritom policiju koja je, kako reče, iskazala spremnost da hapsi ljude u svojim redovima, te poručio “da nikoga neće ni policijska značka ni uniforma zaštititi od krivičnog gonjenja”.

Što se tiče vlasti, priča na ovu temu trebala je biti završena hapšenjem pripadnika specijalne policije. Koji bi odgovarali za počinjeno krivično djelo i to  isključivo kao obični građani. Od javnosti se očekivalo da to prihvati bez propitivanja. Ali ostaju činjenice da su ti isti policajci brižljivo planirali izvršenje krivičnog djela, da su jednako tako brižljivo uklonili tragove izvršenja, da su baš svi u to vrijeme bili odsutni s posla zbog godišnjeg odmora. Da se ne bi olako prešlo preko svega, opozicija je i javno istupila tražeći smjene i ostavke u vrhu MUP-a RS-a i održavanje posebne sjednice Narodne skupštine na kojoj bi se otvorila rasprava o stanju u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ali u sumanutoj zamjeni teza jedini koji bi mogao snositi odgovornost je lider Srpske radikalne stranke Milanko Mihajlica. Nakon što je kao predstavnik opozicionog Saveza za promjene govorio o stanju u policiji RS-a, te potom sazvao sjednicu parlamentarnog Odbora za bezbjednost čiji je predsjednik, članovi Odbora iz reda stranaka vladajuće većine pokrenuli su postupak njegove smjene. “Odbor smatra da je Milanko Mihajlica svojim istupanjem nanio štetu Odboru za bezbjednost i institucijama RS-a. S obzirom na funkciju koju obavlja trebao je dati punu podršku MUP-u RS-a, što nije uradio zbog svojih politikantskih stavova. Zbog toga će Odbor za bezbjednost od Narodne skupštine RS-a zatražiti da Mihajlica bude smijenjen s pozicije predsjednika Odbora, kako bi ga zamijenila kompetentna osoba”, naveo je SNSD-ov član Odbora Zoran Adžić. Ustvrdio je da članovi Odbora “nijednog trenutka nisu bili u dilemi da se osudi oružana pljačka koju su počinili pripadnici specijalne policije RS-a”. “Ali smatramo da je čisto politikantstvo da se krivična djela pojedinaca generalizuju i poistovjećuju s institucijama RS-a”, naglasio je Andrić. Većina u Odboru odbila je i zahtjev opozicije za sazivanje sjednice parlamenta na kojoj bi se raspravljalo i o ovom, ali i nizu drugih slučajeva u kojima je MUP zakazao.

Vlast ima dovoljno ruku u Narodnoj skupštini da spriječi da se u okviru institucija raspravlja o radu policije. I učinit će sve da to tako i ostane. Uostalom, kao što je sve učinila i da se nikada ne otvori parlamentarna rasprava o načinu na koji je Mile Radišić, vlasnik kompanije Grand Trade, dobio građevinsku dozvolu za izgradnju poslovnog objekta u centru Banje Luke, na zemljištu na kojem ni do danas nisu okončani sudski postupci utvrđivanja vlasništva.

Pljačke trgovina, kladionica, benzinskih pumpi, premlaćivanje gostiju u ugostiteljskim objektima od strane takozvanih zaštitara postali su svakodnevnica u Republici Srpskoj. Samo sada će se svi s pravom i strepnjom pitati da li lice ispod maski kriju samo kriminalci ili i oni koji bi ih u takvim namjerama trebali osujetiti ili hapsiti.

 

(oslobodjenje.ba)