Komarac srpski u bošnjačkoj avliji

178

Piše: Dragan Bursać

 

Poplave su bile i prošle. Preciznije, od 15. do 19. maja poplavni talas je udario na ono nešto malo razorene zemljice bosanske. Prođe, bogami, od tada 20 dana, 20 noći i ništa se bitnije ne desi. Mislim na dešavanje države.

A, ostalo se sve izdešavalo. Desile su se poplave, pa narod, pa klizišta, pa odroni, pa glad, žeđ,  pa jad i bijeda, pa čišćenje, pa politički marketing, pa kvazistudentske brigade… Evo, došlo je na red i dešavanje komaraca. Šta će male krvopije, shvatile da ovom narodu nije dosta što im glavaši piju krv, pa krenuli zujavci u bukvalne krvopijske napade na dvonožnu čeljad.

Da je normalna država, kao što nije, prskanje malih vampirčića bilo bi odrađeno koliko odmah. Velim, da je normalna. Znate, u normalnim državama, u istom momentu se dešava procjena rizika, pa štete, pa dejstva zaraza na ljude. A, komarci, vole oni to, prenose zaraze. Zato se u hipu zaprašuju poplavljena područja. Jest, da je normalna država….

Ali dok vlasti Republike Srpske smišljaju kako pokupiti harač od poplavljenog naroda, zadužujući isti taj narod sa po 5 maraka mjesečno da puni fondove njihovih propusta, dok u Federaciji ne rade čak ni toliko, dosjetili se komarci svim blagodetima tropskog života u Bosni. A balkanski tropi pogoduju rastu narečenih insekata, koji sad bukvalno ulaze u gabarite klase omanjih ptičica, te tako mastodontirani ranjavaju ljude i stoku. A, može im se! Evo i zašto.

Glupost po zakonu

Genijalna država i genijalan državni aparat dosjetio se da ne može tek tako prskati komarce po entitetskoj liniji. Nije u redu trošiti gorivo i hemikalije, pa da vjetar sav trud odnese komšiji i zapraši njegove, a ne naše komarce. Ne vjerujete? Pitajte stanovnike Doboj Istoka, Lukavca i Gračanice.

“Izvinite, ali ja se moram nasmijati… mislim – je li vi ovdje vidite neku granicu? Pogledajte vi sada – evo RS-a! Ovaj moj plastenik je u RS-u, a kuća mi u Federaciji. Je l’ postoji granica? Ne vidim je ja, hoće li je komarac vidjeti, da ne preleti tamo-vamo. Pa, to je strašno, stvarno! Nema smisla više”, kaže za Al Jazeeru Nela Sinanović.

“Muči me, jašta radi! Da jedne spasimo, a druge da ne spasimo. Svi smo mi od krvi i mesa. Svi moramo u ovom momentu biti jedinstveni”, kaže Safer Humić iz Stanić Rijeke.

Ovo ludilo na svojoj  koži osjeti iz sata u sat Džemila Numić, stanovnica opštine Doboj Istok. Ironično, ona je ponudila jedino moguće rješenje za našu administraciju:

“Ne znam šta ćemo. Eto, ako oni mogu naše komarce i njihove odvojit, nek ih odvajaju. Boji ga se svako, vidite kako je ovo sve prljavo. Bojimo se da se ne bismo zarazili, da bolest ne dobijemo neku”, kaže ona.

Popis komaraca

Sjajna ideja! Odvajati komarce naše od njihovih. Ali, čekaj brale, ne ide to tek tako. Na prečac. Jok!

Dakle, prvo formirati radnu grupu, napraviti akcioni plan, analitički ga napisati, izraditi metodologiju i način prebrojavanja, te na koncu poslati mlade anketare na teren da prebrojavaju, razdvajaju i popisuju komarce. Federalne u Federaciji, one iz RS-a u Republici Srpskoj! Pa, da, brate mili, popis fino. Kao onomad u oktobru kad su obećali djeci plate, dnevnice i nadnice i poslali ih u prebrojavanje krvnih zrnaca. Čak bih, ako smijem, predložio mudrim vlastima oba BiH entiteta da pozovu iste one mladce koji su prebrojavali dvonožnjake da se bave i insektima. Ipak su prošli kakvu- takvu obuku, a i rejone vrlo dobro poznaju.

Tako se u narednih mjesec, dva, tri, pet….ma nije bitno, pored broja ljudi, Srba, Hrvata, Bošnjaka i Sejdićfincija, krava, ovaca i ostalih papkara, može ustanoviti i broj komaraca. Sve je prebrojljivo kad se hoće. Tako bi BiH bila jedina zemlja u svijetu u kojoj bi se znao i broj, vrsta, te entitetska pripadnost svakog komarca.

Molim Vas lijepo, to nije ludost!

Evo čitam neki pravilnik, zakon, šta li je, u kome fino piše da Opštine Doboj Istok, Gračanica i Lukavac nisu tretirane protiv komaraca zaprašivanjem iz vazduha, iako je i to područje visokorizično, jer je ta teritorija izostavljena zbog blizine međuentitetske linije.

Naime, riječ je o propisima o tretiranju hemijskim sredstvima, kojima se određena sredstva ne dozvoljavaju u Republici Srpskoj. Crno na bijelo! Nema tu vrdanja i cile mile.

Da se razumijemo, i Republika Srpska se držala propisa. Tako su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite sačekali dvadesetak dana da zujalice iznakaze narod i onda odlučili da će 10 juna početi dezinsekcija komaraca na području opština Šamac i Modriča i grada Doboja. Nema naprečac. Studiozno i polako.

Poplave su, uz more ljudskosti, dakako, iznjedrile i more ludosti. Ova najnovija sa komarcima jeste tragikomedija, ali sa primjesama malarije, groznice zapadnog Nila i klasičnih infektivnih i alergijskih reakcija.

U svom zlu, komarci, povampireni od sreće koju im pruža administrativno ludilo tzv. države, sjedinili su u svojim tijelima bošnjačku, srpsku, hrvatsku i svu ostalu krv…od domaćih životinja, do divljači. Sjedinili su komarci ono što naši političari niti mogu, niti znaju, niti hoće. I na kraju, tako bremeniti našim leukocitima i eritrocitima, otišli na entitetsku liniju, izmađijanu, krivudavu, nesretnu i nespretnu crtu i tamo pronašli azil. Od nas ljudi i naše gluposti.

E, ako je i od ove vlasti, mnogo je! A, do tada, šta da vam kažem – Čuvajte se komaraca kako znate i umijete i čekajte anketare.

I upamtite, u cijeloj ovoj nadripriči, nisu komarci najveće krvopije.

 

(buka.com)