Piše: Gordana Sandić-Hadžihasanović

Advokat Duško Tomić, osnivač i generalni sekretar Dečije ambasade u Međašima, u subotu je verbalno i fizički napadnut u ovom mjestu nedaleko od Bijeljine. Prema prijavi koju je podnio policijskoj stanici, više udaraca zadao mu je predsjednik lokalne boračke organizacije Mile Sekulić, kojem su, kako kaže Tomić, zasmetale olimpijske boje i nazivi ulica u dječijem selu Međaši. Povod je širi, smatra Tomić, između ostalog i u njegovom kritičkom odnosu prema predsjedniku RS, Miloradu Dodiku.

Mjesto Međaši, gdje se nalazi Dječja ambasada, prema rješenju Opštine Bijeljina zvanično je proglašeno za selo djece svijeta i u skladu s tim, ima, nazive ulica i boje u njima. Duško Tomić navodi kako mu je napadač Mile Sekulić rekao da želi samo ulicu djece Rusije.

„Napad je bio fizički i verbalan. Udario me je četiri puta u stomak i jedno pet-šest puta po nogama. Prišao mi je da kaže da će sve bandere prefarbati, da on ne želi ulice djece Evrope, Afrike, Azije, želi samo ulicu djece Rusije. Došao je da kaže da treba da skinem zastavu BiH. Jako je mučno to sve….Ali mislim da iza toga ne stoji sam Sekulić, on je samo izvršilac zamisli drugih ljudi…Žalosno je da niko iz mojih Međaša gdje se sve dešavalo, u koje sam uložio i sebe i ideju, nije prišao da me odbrani“, kaže Tomić.

Na pitanje da li je razlog i u njegovim političkim ubjeđenjima, Tomić kaže:

„Moji politički, ljudski i moralni stavovi se razlikuju od onih koje ima ova kao i neke druge političke garniture. Ja se najčešće ne s lažem s njima, i zbog toga me kritikuju i napadaju.. Moj napadač je sve to slušao, i krenuo da pokaže, prema vlastitoj izjav,i da ja ne mogu raditi u Međašima šta hoću, nego će borci o tome odlučivati. Ovo je dno dna, ne može se neko zbog drugačijih ubjeđenja, drugačijeg pogleda pretući. Ne možete tući čovjeka, ako je selo ofarbano u pet olimpijskih boja i ako je australijski kontinet obojen u zeleno. Kao, zeleno je ‘turska boja’. Pa ne mogu ja bojiti travu u plavo ako je ona zelena!!!

Naravno da ima tu veze i moj stav kojeg sam dao povodom predsjednika Dodika, njegove povezanosti s aferom oko Pavlović banke, kao i nekim drugim njegovim potezima s kojim se ne slažem. Ja sam i najavio da očekujem napad. I nisam dugo čekao“, navodi Tomić.

Na molbu da podsjeti kako izgleda selo djece svijeta u Međašima, Tomić kaže:

„Mi smo dobili odluku Opštine Bijeljina da se sve ulice u Međašima proglašavaju dječijim ulicama, na osnovu boja olimpijskih kugova. Jedna ulica je djece Evrope i ona je plava, jer je Međunarodni olimpijski komitet donio odluku da se Evropa predstavlja plavom bojom. Ulica djece Australije nosi zelenu boju jer je to boja kontinenta Australije. Ulica djece Afrike je crne boje, Ulica djece Azije je žuta boja i Ulica djece Rusije i Amerike je crvena boja, a mi smo namjerno otvorili ulicu djece Rusije i Amerike zajedno, kako ne bismo nikoga provocirali. Ponavljam: svaki građanin sela Međaša dobio je rješenje od Opštine u kome stoji kako mu se zove ulica i koji je broj. Moja kuća u Međašima je Ulica djece Evrope broj 74. Moga rođaka je rješenje u Ulici djece Amerike i Rusije, broj 21. Mog drugog rođaka je adresa Ulica djece Afrike broj 17.. A onda dođe boračka organizacija koja bi da prefarba bandere i oznake, jer im kao ne valjaju.To je skandalozno.

Kamo sreće da i u drugim gradovima postoje slični nazivi. Nego se imena ulica mijenjaju, u skladu s ocjenom je li neko podoban ili nije … Da li će iko željeti da promijeni ulicu djece osmijeha, djece radosti, djce Evrope, Afrike? Ja sam siguran da će te ulice biti vječne i da ih niko neće mijenjati kao što se do sada dešavalo“, poručuje Duško Tomić

Mile Sekulić, kojeg je Tomić označio kao napadača, za Alternativnu TV iz Banjaluke je izjavio da nije fizički napao osnivača Prve dječije ambasade, ali da mu jesu zasmetale šarene bandere i zelena boja u blizini boračke organizacije, kao i boje zastave BiH. „Ja sam se Tomiću samo približio i rekao: ‘Mani se ćorava posla i odmakni se od boračke organizacije‘“, tvrdi Sekulić

Duško Tomić navodi da ga ovaj slučaj neće spriječiti u namjeri da Dječije selo i dalje širi pozitivne vijesti za mlade.

„Mi ćemo pored spomenika Nikole Tesle i violine Stefana Milenkovića na dečjoj zemlji postaviti i reket Novaka Đokovića. Zasadili smo 51 voćku u ulici djece Evrope, koliko ima evropskih država. Želimo da Nelsona Mendelu proglasimo ‘zemljanom’ Dječije ambasade. Želimo da pozovemo jednog od najbogatijih poslovnih ljudi iz Australije, i njegovu suprugu Bosanku, rođenu Sarajku da dođu u ulicu Djece Australije,“ kaže Tomić.

Tomić je napad prijavio policiji u mjestu Dvorovi ( opština Bijeljina) koja je od Sekulića uzela izjavu. Narednih dana ovaj slučaj će dobiti i svoju pravnu kvalifikaciju.

 

(slobodnaevropa.org)