Duško Tomić i Svetlana Broz danas su Tužilaštvu BiH podneli krivičnu prijavu protiv Vasilija Kačavende, penzionisanog vladike tuzlansko-zvorničkog. Prijava se bazira na osnovanoj sumnji da je Kačavenda u periodu od 1997. do 23. maja 1999. godine počinio teška krivična dela: obljubu nad maloletnim bogoslovom Blažanović Milićem i to više puta, ali i zbog organizacije ubistva Milića 23. 5. 1999. godine radi prikrivanja obljube nad njim.

Prijava se bazira na svedočenjima majke, dede i babe ubijenog bogoslova Milića Blažanovića, ali i na najnovijim svedočenjima Bratislava Markovića iz Zvornika, bivšeg starešine manastira Papraća, pred Okružnim tužilaštvom u Bijeljini 7. 4. 2014. godine, i Bojana Jovanovića iz Beograda, bivšeg đakona SPC, koji je pred istim tužilaštvom svedočio 17. 4. 2014. godine.

Na pitanje novinara Alo!, da li je upoznat sa krivičnom prijavom koju su podneli Tomić i Brozova, Kačavenda je kratko odgovorio:

– Nemam pojma – nakon čega je spustio slušalicu.

Iz spomenutih svedočenja proizilazi zaključak da je tadašnji vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, da bi prikrio svoje zlodelo višestrukog silovanja maloletnog bogoslova Milića Blažanovića, u svome dvoru u Doboju, u periodu od 1997. godine do 2009. godine, organizovao svirepo ubistvo u manastiru Papraća 23. 5. 1999. Bogoslov Milić Blažanović je modifikovanom bombom doslovno raznet. Njegovi delovi glave i otkinute šake tajno su sahranjeni u dvorištu manastira Papraća, a preostali delovi tela sahranjeni su, bez verskog obreda, na groblju njegovog rodnog mesta Petrovo.
Tomić i Brozova traže, zbog dugogodišnjeg izbegavanja procesuiranja Vasilija Kačavende od strane tužilaštava u Republici Srpskoj, da to učini Tužilaštvo BiH, te da predloži Sudu BiH da se osumnjičeni Vasilije Kačavenda uhapsi i odredi mu se pritvor zbog dugogodišnjeg zastrašivanja svedoka koji svedoče o njegovim zlodelima.
Do sada je formalno istragu vodilo Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo, odeljenje u Vlasenici, ali nikada nisu saslušana spomenuta lica koja sve znaju o zločinu nad bogoslovom Milićem, niti je ikada saslušan Vasilije Kačavenda. Međutim, do danas su zaštitu od institucija u Republici Srpskoj bezuspešno tražili: svedok Bojan Jovanović, kojeg je zastrašivao inspektor u MUP-u RS, Nebojša Lazić Zenga, advokat Duško Tomić, jedan od podnosilaca prijave o kojoj je ovde reč – njegovo ubistvo Vasilije Kačavenda je naručio od ubica iz Srbije, sveštenik Miladin Erkić – njemu su pretili da će biti ubijeni i on i njegova ćerka, o čemu se vodi navodna istraga u Tužilaštvu u Bijeljini, Bratislav Marković – on je vozio iz Papraća službenim kolima Milića Blažanovića Kačavendi u Doboj i svedok je teških zlostavljanja Milića od strane Kačavende.

Tomić i Brozova posebno naglašavaju da su dva sveštenika SPC, koji su pomogli otkrivanju istine o Kačavendinoj pedofiliji, odnosno koji su svojim iskazima datim SINOD-u doprineli smeni Kačavende, pali u nemilost novog zvorničko-tuzlanskog vladike. Posebno se proganja i šikanira doskorašnji starešina manastira u Bijeljini, gde je stolovao Kačavenda, protosinđel Petar Petrić, kojem se zamera što je “dozvolio“ da se u manastiru snimi Vasilije Kačavenda prilikom polnih odnosa s mladićima iz Bijeljine i Brčkog.

Tužilaštvo bi trebalo da ima u vidu da je 2003. godine ubijen i Dragan Jovičić, ujak Milića Blažanovića, po povratku iz Bijeljine za Podgoricu, u mestu Jablaničko Jezero. Taj zločin do danas je nerasvetljen.
Jovičić je svuda javno govorio, pa i u Bijeljini, da će se osvetiti Kačavendi što mu je ubio sestrića, a uzrok ubistva, moguće, leži u toj činjenici.
Zbog dugogodišnjeg prikrivanja seksualnog zlostavljanja na desetine bogoslova, ali i kažnjavanja onih sveštenika koji su pomogli otkrivanju istine u vezi sa seksualnim zlostavljanjem od strane bivšeg vladike Kačavende, Duško Tomić i Svetlana Broz najavljuju i prijavu Odboru Ujedinjenih nacija, za praćenje primene konvencije UN-a protiv mučenja, protiv partijarha SPC Irineja i sadašnjeg zvorničko-tuzlanskog vladike Hrizostoma.
Osim u svoje ime, Tomić i Brozova podneli su prijavu i u ime nevladinih organizacija koje predstavljaju, a to su Dečija ambasada Međaši, GARIWO i Fondacija “Imam petlju – Gariwo“.
(alo.rs)