Kuku nama

147

Broj penzionera u RS-u za 10 hiljada premašio broj radnika!

U julu 2014. godine podijelejene su penzije u RS-u za 247.081 korisnika penzionog prava, a u istom mjesecu broj zaposlenih radnika pao je na svega 237.520, što znači da je trenutni broj penzionera za 10 hiljada veći od broja uposlenih u RS-u.

Glavni uzrok krajnje nepovoljnog trenda i neodrživog stanja u Republici Srpskoj, krije se u pogrešnim odlukama Vlade RS-a od prije nekoliko godina kada je u kratkom vremenu kupila dvadesetak već privatiziranih preduzeća s namjerom da ih restruktuira i osposobi za pokretanje proizvodnje. U taj projekat Vlada RS-a ulupala je golema sredstva (više od 100 miliona KM!) ostvarena prodajem telekoma.

No, akcija restruktuiranja posrnulih preduzeća uglavnom se svodila na prijevremeno penzionisanje prekobrojnih radnika, naravno uz dokup radnog staža o trošku Vlade RS. Na ovaj način kupljena preduzeća su rasterećena prekobrojnih radnika no opterećen je Penzioni fond RS-a koji je doslovo preko noći dobio hiljade novih, prijevremenih penzionera.

Tako je 2009. godine broj penzionera u RS-u bio 2013 hiljada, godinu kasnije 223 hiljade, dvije godine kasnije broj penzionera već je dostigao 229 hiljada, itd. U prosjeku svake godine broj penzinera rastao je za oko 7.000, dok je broj zaposlenih ili stagnirao ili je čak padao.

Tako je RS došla do katastrofalnog stanja koje je neodrživo i na kraće a pogotvo na dulje vrijeme.

 

(buka.com)