Lagumdžija – Dodikov licencirani Bošnjak

Piše: Mirza Mehmedović

Iako bi se inicijativa za smjenu Zlatka Lagumdžije, aktuelnog ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, mogla protumačiti kao dnevnopolitička epizoda u serijalu predizbornih međustranačkih drama, ili pak kao pitanje opstanka bošnjačkih predstavnika u državnoj vladi, jasno je da je samo dodatno razobličila komediju bosanskohercegovačke političke scene.

Lagumdžija je, obezbijedivši podršku Dodikovih poslanika, pokazao da niti jedan bošnjački interes nije vrijedan njegovog ličnog, i time je svom „socijaldemokratskom“ partneru iz Republike Srpske dao lopatu u ruke kojom će mu ovaj iskopati politički grob.

Zlatko očito nije čuo za izreku „Ko s’ Dodikom tikve sadi…“ ili kako već ide ta narodna umotvorina.

S druge strane, prosječnom bošnjačkom glasaču je sigurno tek sad u potpunosti nejasno kakvu predizbornu platformu gradi Socijaldemokratska partija BiH prepuštajući svom lideru da dodatno pokopava ionako narušeni imidž stranke. Ako je već Lagumdžija toliko ogrezao u mesijanski sindrom, zar u SDP-u nema niko dovoljno pametan (ili hrabar) da mu kaže kakvu poruku biračima šalje bošnjački predstavnik u državnoj vlasti kome je licencu za tu funkciju izdao Milorad Dodik?

Da se mirno povukao iz Vijeća ministara, mogao je čista obraza, kao i druge SDP-ove perjanice na svim nivoima vlasti, svaliti teret nesposobnosti na političke halapljivce koji su jedva dočekali da zauzmu njihova mjesta. Ovakav potez mu je mogao obezbijediti i mirnije more za predizbornu kampanju, što je SDP-u ove godine potrebnije nego ikada.

Ali ne, Lagumdžija je još jednom potvrdio imidž neviđenog licemjera u jakoj konkurenciji koja vlada na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni. Objeručke je prihvatio Dodikovu podršku, iako je isti taj Dodik tokom 2012. godine u više navrata tražio Lagumdžijinu smjenu.

Danas Dodik i njegovi predstavnici u državnom parlamentu tvrde kako Lagumdžijina smjena ne bi bila u interesu građana Bosne i Hercegovine. Tako se na slučaju „Lagumdžija“ Dodik profilisao kao zaštitnik bosanskohercegovačkih interesa, a Zlatko kao neupitni predstavnik Bošnjaka u državnoj vladi.

A, ovo je sigurno tek početak drame koja će uslijediti u predizbornim i postizbornim političkim katarzama koje nam dolaze.

 

(Bportal.ba)