Piše: Josip Vričko

Upozoravao sam na to i ranije – susjednu i povremeno prijateljsku Republiku Srpsku; To što Milorad Dodik često ide u Moskvu, ima svojih prednosti.

Ali, po mom skromnom i gotovo neutralnom mišljenju, eresovski vožd bi se – sada kad je  njegovo kumstvo s Vladimirom Putinom samo pitanje dana – trebao okrenuti i drugim, pomalo dalekim, ali, ipak, prijateljskim zemljama. A Kina se tu naprosto nameće kao logičan izbor.

Da se toga sjetio Dodik, a ne ja, ne bi se dogodio onaj igrokaz što ga je neki dan u eresovskom parlamentu priredio poslanik SDS-a; To je, znate uostalom, ona probosanska stranka koja je prošle godine Momčilu Krajišniku širom otvorila stranačka (povratnička) vrata, a kad ih on je odbio, prošle su sedmice pozvali Karadžićevu malu – dobro, ne baš malu! – tj. Sonju! Iz čega bi se dalo zaključiti kako u Bosićevim redovima nemaju ništa protiv ženskih kadrova.

Čizma glavu ne čuva!

Ali, nije tamo – u Bosića – jednoumlje, pa je tako Miladinu Staniću zasmetalo to što je premijerka Željka Cvijanović u bijelim čizmama gazala po poplavljenom području. Vidio je on na televiziji. Jer, nema nikakvih čizama, pa je ostao kod kuće. A, recimo da je Dodik išao u Kinu, tamo bi ga Kinezi naučili kako nije važno je li mačka crna ili bijela. Važno je da lovi miševe. Po povratku bi održao, kao i uvijek, predavanje u NSRS-u i to objasnio svim delegatima. I onda Stanić ne bi davao neprimjerene primjedbe.

Usto, nekima je sumnjivo što je Bosićev Miladin primijetio samo čizme?! Slijedom čega su neki – možda i logično – zaključili kako je posebnu pažnju posvetio Željkinim nogama. Što u SDS-u nisu mogli niti potvrditi, niti demantirati. Pa je, eto, to izazvalo stanovitu nedoumicu.

Događaj koji je uslijedio pokazao je, međutim, kako Stanić nogama, ne, doduše, samo ženskim, daje golemi značaj. Naime, jednom od esenesdeovih Dodika, Siniši nije se baš svidjelo to što esdeesovci zagledaju tuđe, dakle noge istaknutih esenesdeovki, pa je s tim svojim osjećajem upoznao i Stanića. U nadi da će se iz te njegove replike razviti plodna i, jasno, demokratska rasprava. No, čovjek koji osobito drži do boje čizama na ženskim nogama, uzvratio mu je pomalo radikalnom replikom. Što, doduše, radikalne okolnosti  i nalažu.

Zamahnuo je – pa, je li, ili nije Svjetsko nogometno prvenstvo?! – iz voleja i pogodio Dodika II. u onaj dio leđa koji se spominje uz obavezno; Da izvinete! Budući je udarac bio kako jak, tako i precizan, Siniša je odbačen na pristojnu daljinu, toliko pristojnu da više nije mogao čuti što mu Miladin govori. Shvatio je to i Miladin, pa je, nemajući kud, još i pljunuo Dodika Drugog, ali i ljubomornog.

Sve u svemu, bila je to jedna plodna, onako baš eresovska parlamentarna rasprava. Ali, kakvih će još biti do listopada/oktobra, to nije ništa. Sretna vam zato, braćo Srbi, predizborna kampanja! (I molim vjerne, a i mnogobrojne, čitatelje da mi ne pišu kako je Miladin udario – a i pljunuo – pogrešnog Dodika. Ne gine vam, delete!)

I, ne samo to. Treba uživati u tomu što naši (hmm, hmm?!) muškarci gledaju ženske noge (pa makar i imali primjedbe na čizme) i to mogu javno priznati. Kad ste u Europskoj uniji – e, to se (više) ne smije. Sjećam se ko da je jučer bilo kada je u Hrvatskom saboru sjedio naše gore list Ante Kovačević. Po vokaciji, inače, i pjesnik. Volio je Ante žene, ali više nekako u vodoravnom položaju. Nije to, međutim, znala Vesna Pusić. I čim je ustala da nešto (pametno) kaže, nije je Kovačević mogao dugo slušati, te je neustrašivo – kao da mu je komandant Sava rodijak – ustao i usred sabornice ispalio: Nije žena za mudraca, nego za madraca.

Bez aluzija, molim! 

Jasno, izbio je skandal. Svi su tražili da se Ante izvini. No, on se i dalje držao madraca ko pijan plota. Sada, kada je, pak, Hrvatska u Europskoj uniji, nitko se ne bi usudio žene spuštati (samo) u horizontalu. Eno, Zoran Milanović je nedavno poručio: “Izborite se, budite pametnije, inteligentnije i lukavije i zaboravit će da ste žene, bojat će vas se!” Dakako, u čitavom nizu, sad već pravoj zbirci velikih misli toga hrvatskoga odličnika, takoreći mudraca – ovaj će savjet ostati za vječnost. Ovo, naime, da tjera žene da plaše te odvratne muškarce. Što će, nema dvojbe nikakve, postići čim zaborave da su žene.

Ali, nije to najvažnije. Hoću kazati kako je, a naročito ženama, lijepo u Europskoj uniji. Hrvatskoj od prošlog tjedna, kada je Tomislav Karamarko obznanio koga će kandidirati za predsjednika države, prijeti opasnost da to bude žena. Gospođa se preziva Kitarević. A nikome se zbog toga po glavi ne motaju prljave aluzije. Ko onom našem (hmm, hmm!) i Bosićevom Miladinu Željkine čizme! Eh, što ti je europska uljudba!

 

(neznase.ba)