Piše: Jusuf Trbić

Konačno se i to događa. U četvrtak 4. maja Nihad Hrustanbegović, svjetski majstor harmonike, održaće koncert u Bijeljini, u velikoj sali Centra za kulturu. Bijeljinska publika imaće priliku da čuje izvedbu koja je proslavila bijeljinskog muzičara – “Četiri godišnja doba” Antonija Vivaldija. Ovo djelo slavnog italijanskog majstora Nihad Hrustanbegović je prvi u svijetu odsvirao u potpunosti na harmonici, i za to dobio izuzetne kritike. Pored ostalih, čuveni muzički kritičar Ludwig van Mechelen dao je prvi put jednom harmonikaškom albumu svih pet zvjezdica, i napisao da je Hrustanbegović postao Vivaldi. Ovo djelo je, pored ostalih, imala priliku da vidi i francuska publika tokom petomjesečne turneje, a maestro će uskoro nastupiti i  u centru Pariza, u Napoleonovoj katedrali La Madellaine. U našoj zemlji je imao koncerte u Tuzli, Zenici, Mostaru i  Brčkom, a nedavno je Vivaldija svirao u novosadskoj sinagogi, i u Sarajevu, na zatvaranju Sarajevske zime.

Nihad Hrustanbegović je snimio osam albuma, na kojima svira muziku velikih kompoziotora, ali i svoju sopstvenu, majstor je na klasičnoj harmonici i pijanista, autor filmske muzike, a uspješno je povezao klasiku i sevdah, što će čuti i bijeljinska publika. Odsvirao je više od hiljadu koncerata u najvećim evropskim dvoranama, a nastupao je zajedno s najvećim muzičkim zvijezdama, poput Al di Meole ili Grejs Džons. O njegovom umijeću najbolje govore naslovi svjerskih listova. Evo nekih od njih : “Ono što je Pablo Kazals učinio za emancipaciju violončela, Astor Pjacola za bandoneon, Nihad Hrustanbegović čini za harmoniku” (holandski Trouw)); “Jedan od najboljih harmonikaša na svijetu” ( holandski Het Parool i kanadski CBS); “Performans na najvećem nivou” ( francuski La Montagne); “Čudo” ( francuski Le Progres); “Tresla se katedrala Naše Gospe od vibracija harmonike” ( francuski L*Eveil)…Hrustanbegović je sedam puta svirao u čuvenoj amsterdamskoj dvorani Koncertbau, a na njegove koncerte dolazila je i holandska kraljica.

Bijeljinci će 4. maja imati rijetku priliku da osjete dah velikog svijeta i čuju muziku najviše klase. Pozivamo ih da zajedno pozdravimo našeg maestra na prvom njegovom koncertu u rodnom gradu.