“Razaranje Bosne” nova je knjiga bijeljinskog publicista i pisca Jusufa Trbića, koju će u ponedjeljak, 28. veljače, u Zagrebu predstaviti, uz autora i druge govornike, i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Jusuf Trbić novinar je, publicist i pisac iz Bijeljine, koji je početkom travnja 1992. jedva preživio upad Arkanovaca u taj grad, kojim je počelo velikosrpsko nasilje u istočnoj Bosni i cijeloj BiH, kulminirajući u srpnju 1995. genocidom u Srebrenici.

Nakon što se poslije izbjeglištva vratio u svoj grad, Trbić piše dokumentaristiku, publicistiku i fikciju. Napisao je dokumentarno svjedočanstvo o žrtvama napada na bijeljinski kraj, “Majstori mraka” u dva sveska, koje je poslužilo kao dodatni dokaz na suđenjima pred Haškim sudom.

“Razaranje Bosne” njegova je najnovija knjiga, u kojoj Trbić, sa stajališta pripadnika ratom desetkovane manjine, razmatra i aktualnu dilemu o “građanskoj” i “etničkoj” Bosni i Hercegovini. Knjiga “Razaranje Bosne” nedavno je trebala biti predstavljena u Bijeljini, ali je promocija zabranjena.

“Razaranje Bosne” bit će predstavljena u ponedjeljak, 28. veljače, u 19 sati, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Knjigu će predstaviti, uz autora, Branko Todorović, aktivist za ljudska prava iz Bijeljine i predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava Republike Srpske, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i predsjednik Antifašističke lige RH Zoran Pusić. Bit će to, svakako, prilika za razgovor o potencijalnim implikacijama ruskog napada na Ukrajinu na Balkan i Bosnu i Hercegovinu.

Promociju organizira Antifašistička liga RH, a moderirat će je novinar Nacionala Boris Pavelić.

 

Tekst u potpunosti prenijet sa portala: Nacional.hr