Boro Kontić, direktor sarajevskog Mediacentra, za “Zašto?” objašnjava zbog čega bi uspostavljanje tri nacionalna javna emitera vodilo ka produbljivanju etničkih podjela u BiH.

  • Potrebe

Problem sa današnjom BiH jeste što njeni vlasnici (nacionalne stranke) redefinišu svaki pojam ranije utvrđen unutar evropske civilizacijske prakse.

Od pojma demokratija do izraza javni radiotelevizijski sistem. To je najpreciznije izrazio jedan ovdašnji pjesnik smatrajući da bi “bh. politika pokvarila čekić i mašice” (nešto što se i po definiciji i po strukturi ne može pokvariti).

Znači, ideja pravljenja javnog medijskog servisa koji bi izašao u susret kulturnim i svim ostalim potrebama jednog naroda ovdje je automatska prevara jer se on u realnosti jedino razumije kao nacionalnopartijski program.

Ne treba dalje ići od “javne” televizije Republike Srpske koja je u potpunosti servis partije na vlasti. Kao što je tokom i nakon rata bila izraz volje SDS-a sada je medijski prenosilac političkih poruka SNSD-a.

  • Realnost

Prijedlog o hrvatskom nacionalnom kanalu koji bi štitio najširu lepezu interesa hrvatskog naroda a posebno njihovu kulturnu baštinu jeste muzika za neupućene.

Rezultat bi bio onaj koji je već ostvaren od politike zapošljavanja u javnim institucijama do prakse dvije škole pod jednim krovom.

Ovdje je cilj, koji je gotovo ostvaren, sve nanovo stvoriti kroz nacionalnu podjelu.

U tom smislu ideja hrvatskog kanala jeste cementiranje podjele.

S druge strane, ako se zna da je RTRS u rukama SNSD-a, Federalna TV potpuno okrenuta SDA, a BHRT pred kolapsom jer pokušava biti “jedna za sve” možda treba konačno priznati poraz i suočiti se sa realnošću.

Ovo je zemlja tri naroda koji žele živjeti jedan pored drugog.

  • Veličina

Postojanje tri nacionalna kanala značilo bi dalje urušavanje javnog servisa.

Niko od njih ne bi mogao da ima sredstva za velike projekte od filmova, serija, značajnih obrazovnih i dokumentarnih projekata, uključujući velika sportska takmičenja.

Oni se osuđuju na format malih televizija u kojima je vrhunski domet politički magazin uz učešće predstavnika političkih partija.

Zašto ljudi više gledaju HTV ili RTS?

Ne zato što su srpska ili hrvatska već zato što još uvijek mogu emitovati zanimljiv dokumentarni, filmski ili zabavni program.

Televizija u BiH rasparčana na tri dijela gubi tu ključnu medijsku funkciju ali će je zato voljeti tri vodeće nacionalne stranke.

Svugdje u svijetu televizija želi privući što više gledalaca.

Samo u BiH zadovoljni su veličinom štale.

Da parafraziram hrvatskog klasika: “Smrdi, ali smo zajedno”.

 

(slobodnaevropa.org)