Željka Cvijanović, najveći baja Srpske

Piše: Ernest Bučinski

Nekoć je u jednoj od svojih zabavno-rekreativnih emisija na nadzemljaskom RTRS, glavni i odgovorni u Republici Srpskoj, Mile Dodik, izjavio da je on najveći baja u svom selu, to jest entitetu, ali kampanja za Izbore 2014. nije još ni čestito krenula, a titulu najvećeg baje mu je već preotela, nezvanično, njegova stranačka desna ruka Željka Cvijanović.

Koliko god ova gospođa bila šarmantna, ona je ekstremno eksplicitna u namjeri da dokaže svoju lojalnost, kako Miletu i partiji u kojoj izvršava najodgovornije dužnosti, tako i srpskome narodu za kojim pati svim i srcem i dušom, želeći mu što skorije da se odvoji od Bosne i Hercegovine.

Ona kao pomalo mračan ali jako hrabri lord Stanis iz popularne serije ‘Igra prijestola’ korača poljanom zvana Bosna u namjeri da osvoji tron u Sarajevu koji joj, iz nama neznanih razloga, jedino pripada, te da oslobodi svoj narod od kojekakvih skorojevića Lanistera, u našem slučaju Izetbegovića, Lagumdžija, Tihića i još kojekakvih faca.  Željka u namjeri da dobije svoju bitku, baš kao i lord Stanis iz ”Igre prijestolja”, ne libi se da uspostavi vezu sa raznoraznim tamnim silama i političkim vješcima i vješticama, crvenim zlom za koji se mislilo da je odvno iščezlo, jer u namjeri da zagospodari ovom državom kako bi država napokon izdahnula i pukla na dva – tri dijela, Cvijanovićka nikada nije bila ozbiljnija.

Ona je Dodikov adut. Dao joj je ulogu koja ova treba da odigra, a sve karte u svojim rukama naravno drži on. Iako Željka u društvu svoga gurua nastoji čak i glasnije da govori od njega kako bi u javnosti zaista ličila na glavnoga baju, to postaje jako smiješno jer zna se da njene govore pišu drugi. Ona je obična omađijana marioneta koja hipnotisano izgovara riječi koje smišljaju tajanstveni magovi njene partije. To su čarobne riječi koje narodu slatko zvuče i mame ih da zaokruže  nekog od SNSD-kandidata.

SNSD-ovci, stari provjereni vrači, uvjereni su kao nikada ranije da su narodu najpotrebnije bajke i šarene laže, te da će vadeći bijele zečeve i političke karijeriste iz šešira i predstavama sa magičnim kovdžezima u kojima čas nestaju čas se pojavljuju kojekakvenove političke figure -zadovoljiti potrebe nezadovoljnoga građanstva.

Jasno je kao dan da ono što nudi vladajuća partija zapravo politička papazjanija, a glasnogovornici njihove poštene politike raznorazne čelične lejdi koje bezobrazno grakću na sve one kojima se ne sviđa njihov ideološki diskurs, ogrezao u korupciju i nepotizam. Bilo je tu još kandidatkinja koje su mogle postati glavne baje SNSD ili RS. Recimo, ni gospođa Dušanka Majkić ni malo ne zaostaje od svoje kolegice Željke u demagoškim epp izjavama, a ne zaboravimo ni Milicu Marković iz Bijeljine. Sve su to čelične lejdi koje stoje iza slogana svoje partija ”Za pobjedu Srpske”. I ne bi tu ni bilo ništa loše da ta pobjeda ne počiva na slomu BiH, države na čijim se jaslama već decenijama ljuljuška ova grlata politička gospoda.
files

Zapravo, radi se o skupini destruktivnih politikanata na čijem čelu stoje veće ili manje baje kojima je stalo jedino da se održe na vlasti, dijeleći jedni drugima funkcije kao da su im pola države djedovi u amanet ostavili.

Nađe se među takvim društvom i ljudi koji i ne bi da budu baš najveće baje, nego onako osrednji, umjereni bajunci, recimo Igor Radojičić, ali ni tu nisu čista posla. Jer ko sa bajom tikve sadi, ne može biti ništa drugo nego tikvan. Sve je to politički kadar na rang listi čekanja koji svako na svoj način odabire put da stigne do trona najvećega baje.

Ukratko, demokratska zrelost naroda u RS-u, po mišljenju SNSD, trebala bi da se ogleda u tome koliko smo kadri u odabiru svoga baje, pa makar baja i ne bio baja, već bajunka.

Da bi nekako dočarao moje viđenje trenutne političke slike u Republici Srpskoj pala mi je na pamet jedna pitalica, a ona glasi:
– Šta radi Milorad Dodik u srpskim šumama?
– Bere glasove!

 

(e-novine.com)