Institut za istraživanje genocida Kanada : Odbijanje revizije presude treba iskoristiti za rad na novoj bosanskoj strategiji, novom bosanskom odgovoru

Istraživači genocida imaju konsensuz da je na Republiku BiH izvršena agresija, te genocid nad njenim građanima, posebno Bošnjacima uz pomoć Srbije i za to ne treba sudska potvrda. Na osnovu toga preživjele žrtve genocida imaju egzistencijalni konsenzus u kontinuitet borbe za istinu i pravdu koja ne mora biti samo sudska.

Političko, diplomatsko, proceduralno odbacivanje zahtjeva za reviziju presude uz liderstvo Rusije i njenih srpskih pomagaća je poraz međunarodne istine i pravde, primjer sramne uloge MSP, sramne uloge antibosanskog faktora koji se prošle sedmice javno zahvalio Rusiji na obaranju rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN i nedostatku potpune strategije bosanskog odgovora.

Odlukom MSP, koja nije posljedica nepostojanja novih dokaza, već ruskog diplomatsko političkog lobiranja nije poništena istina o genocidu u BiH i odgovornost Srbije za kršenje Konvencje o genocidu. MSP se svojom političkom odlukom stavio na stranu agresora očekujući da isti donose odluku protiv sebe samog.

Činjenica da je Srbija prva i jedina država u historiji koja je presudom iz 2007. godine proglašena krivom za kršenje Konvencije o genocidu po tri tačke: nesprječavanje genocida, neizvršavanje privremenih mjera koje je sud naložio u ranijoj odluci i nehapšenje i neizručivanje optuženih ratnih zloćinaca Haškom tribunalu. To su tri izuzetno ozbiljne i značjane tačke presude.

Istom presudom najvažnije institucije entiteta Republika srpska {RS}, vojska i policija, su proglašeni krivim za genocid. Srbija nije ispunila obaveze iz te presude, a prva dužnost joj je bila zaustavljanje sistemskog negiranja zločina genocida. Revizija presude je pokrenuta kao odgovor na srpsko negiranje genocida, nepriznavanje genocida i odsustva procesa izvinjenja i traženja oprosta.

Presudom iz 2007. Srbija je proglašena djelomično, ali RS potpuno odgovornom za genocid, što je po osnovu Bečke konvencije o pravu ugovora čini osporivom tvorevinom. Sve političke institucije i pojedince ta konvencija, kao pridružena Povelji UN, obavezuje na nepriznavanje institucija i zakona RS po osnovu zahtjeva o nepriznavanju rezultata genocida. Zato nije potrebna revizija presude ni bilo kakav konsensuz.

Izvještaj Komisije vlade RS koji je javno objavljen 2004. godine i koji je usvojen konsenzusom, što znači da su članovi Komisije iz RS ostali pri stanovištu o učešću političkog, vojnog i policijskog rukovodstva RS u planiranju i izvršenju zločina genocida u Srebrenici. Postoji naredba tadašnjeg političkog lidera RS Radovana Karadžića za izvršenje genocida u Srebrenici. Postoje dokazi o učešću Vojske Jugoslavije i MUP RS u genocidu u Srebrenici, te učešću dobrovoljaca iz Srbije, Grčke i Rusije.
Odbijanje revizije presude treba iskoristiti za rad na novoj bosanskoj strategiji, novom bosanskom odgovoru. Mjeru te nove strategije za koju ne treba pitati optuženu stranu određuje historija borbe za istinu i pravdu, presuda iz 2007., odredbe Bečke konvencije, zaključci Komisije Vlade RS o genocidu u Srebrenici.
Žrtve genocida u BiH se nikada neće odreći borbe za istinu i pravdu kao sastavnog prava na državu BiH, navodi se u saopštenju za javnost Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom odbacivanja zahtjeva Bosne i Hercegoovine za reviziju presude protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.
(Kliker.info)