Piše: Sead Omeragić

Nakon Brexita Evropska unija će, suprotno od očekivanja, reagirati pozitivno na Balkan. Izlazak Britanije otvorio je šansu ovom regionu, jer je to jedina preostala teritorija, koji Evropska unija mora stabilizirati i prigrliti. Nakon Brexita će države bivše Jugoslavije postati prioritet evroatlantskih integracija.

Tu nikakve opstrukcije neće pomoći. Džaba Miloradu Dodiku truda. Ono što on smatra svojim entitetom, na međunarodnim sudovima ima dosje sa genocidom. Evropska unija neće Balkanu zatvoriti svoja vrata dok ne završi posao. Vjerovatno će mnogo prije toga Dodik izgubiti vlast i osloboditi ovaj prostor od svoje pojave.

Za sada on blokira IPA fondove, a u isto vrijeme tvrdi da bi SSP upropastio poljoprivrednike RS. Kao da nisu dovoljno upropašteni. Da apsurd bude potpun, u zadnjih desetak godina poljoprivrednicima u BiH se nudilo i još džaba nudi 1,2 miljarde maraka, ali ih iz RS uporno odbijaju uzeti.

Zauzvrat Evropa samo traži državno ministarstvo poljoprivrede, da bi imala jednu adresu za pregovore i jedan račun za uplatu sredstava. Naravno, Dodik to neće, jer godinama političke poene skuplja pričama protiv ove države. Šta je drugo do sada ponudio građanima svog entiteta? Nažalost, ništa ozbiljno osim života na kredit i prebacivanja „muke na unuke“. Ne može im niko ništa, osim oni sami sebi.

Nedavno je, ipak, Dodik pokazao jedno drugo lice. Kad su propale Bobar i Banka Srpske i zaprijetio potpun finasijski krah RS-a, objeručke je prihvatio novac od Agencije za osiguranje depozita BiH. Više od dvije trećine novca u državnom Fondu za osiguranje depozita uplaćeno je iz Federacije i Distrikta Brčko. Tragično je da Bobar i Banka Srpske duže vrijeme nisu ni uplaćivali sredstva u Fond za osiguranje depozita, pa nije bilo nikakvog zakonskog osnova da ih sanira državna Agencija za osiguranje depozita.

I pored svega isplaćeno je 86 miliona KM državnih sredstava za depozitare i spriječen je jedan katastrofičan scenario u Republici Srpskoj. Jednako tako isplaćena su sredstva za Banku Srpske. Radilo se ukupno o 142 miliona državnog novca. Kad se sve ovo završi morat će se istražiti ova po svemu kriminalna mešetarenja. Mnogi su u entitetskim i državnim finansijskim institucijama odigrali ružne poslove, kršeći sve zakone samo da se pomogne Miloradu Dodiku i stabilizira bankarski sistem, koji je uništila upravo entitetska politika.

Danas kad je pitanje svih pitanja u ovoj državi prihvatanje SSP, Dodik ga jednostavno i hladno odbija. Nacionalizam računa na sve samo ne na ljudski mozak.  Mladen Ivanić i opozicija slušaju Dodikove diktate. Ne smiju mu se suprotstaviti, jer bi izgubili izbore. Dugoročno, pristali su da izgube politički kredibilitet i političku budućnost.

Dvije decenije Dejtona su dvije decenije negiranja BiH. RS ne prihvata popis, čak žele objaviti rezultate samo za RS. Ne daju SSP. Ne žele bosanski jezik u školama. Ne dozvoljavaju finansiranje javnog TV servisa. Svojevremeno su bojkotovali javne servise FTV i TVBiH, dok niti jednu sportsku utakmicu državnih timova RT RS nikada nije prenosila, kao da tamo ne postoje drugi narodi. I kao da djeca iz RS ne igraju za uspješne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Ne poštuju odluke Ustavnog suda, ali prolazi referendum o Sudu BiH. Nije prošla himna, nije prošla zastava… Iz pouzdanih izvora saznajemo da će sigurno proći kredit od MMF-a.

 

(nap.ba)