Nesretni rudari

119

Nakon pogibije rudara: Treća nesreća od početka godine

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH, rekao je novinarima prije nekoliko trenutaka da je iz jame Raspotočje izvučeno 29 rudara, a da prema informacijama koje je on dobio od spasilačkih ekipa, pet rudara nije preživjelo ovu nesreću.

Nesreća u jami rudnika desila se jučer popodne kada je Zenicu pogodio zemljotres, a prema izvještavanju medija, u rudničkoj jami se desio “gorski udar”. U jami su bila zarobljena 34 rudara na dubini od gotovo 800 metara.Nakon toga počela je akcija spašavanja koja je trajala više od 20 sati.

Jedan od rudara koji je učestvovao u akciji spašavanja Sedin Tufekčić, novinarima je rekao kako je situacija u rudniku izuzteno teška:
– Prostorije su uništene dole, transportni hodnik… Nismo mogli proći do njih, pa je krizni štab zajedno sa tehničkim direktorom odlučio da krenemo u spašavanje duž transportnog hodnika. Uspjeli smo im prvo osigurati zrak, imali smo komunikaciju sa njima. Od jutros smo od pet sati dole i oko sedam sati smo bili 20 metara od njih i čuli se s njima. Ekipa je jutros ubrzano došla do njih i hvala Bogu da je sada sve bolje.
U Kantonalnu bolnicu Zenica trenutno je pristiglo 25 rudara koji se trenutno nalaze na opservaciji – kazala je za Agenciju Fena glasnogovornica Kantonalne bolnice Zenica Dženana Hedžić.
Dodala je da trenutno ne može govoriti i stepenu tjelesnih ozljeda, osim da neki pacijenti stižu na nosilima, “a neki u bolnicu uđu na nogama“.
– Ljekari i osoblje su pripravni, jer očekujemo da će u bolnicu pristići još rudara – zaključila je.
Direktor Rudnika mrkog uglja Zenica Esad Čivić izjavio je da je jedan od rudara, koji nije izvučen, počeo raditi u rudniku 1. septembra ove godine.
Ovo je treća nesreća u zeničkoj jami Raspotočje koja se dogodila ove godine.

 

Najveće rudarske nesreće 

Najveća nesreća u zeničkoj jami Raspotočje dogodila se 12. maja 1982. godine kada je poginulo 39 rudara a samo osam njih preživjelo.
U proljeće 2009. godine u jami Stranjani u Zenici život je izgubio rudar Almir Babić a tada je povrijeđeno 14 rudara.
U martu 2010. godine u jami raspotočje dogodila su se dva gorska udara i tada je 13 ruada povrijeđeno. RudarRefik Grašarević ispričao je za zeničku Našu riječ kako je nesreća izgledala.
“Radili smo na dubini od oko 600 metara. Ništa nije ukazivalo na nesreću, a onda se odjednom začuo prasak, lomljava… U sekundi je cijeli hodnik postao pun prašine. Vidjelo se varničenje… To je prostorija veličine oko tri metra, a kada smo se evakuisali, bila je dovoljna tek da se u ležećem položaju kroz nju izvučemo”, ispričao je Grašarević, 41-godišnji rudar koji je zadobio povrede ekstremiteta.
“Mislim da nas je u smjeni bilo 58. Sudbina je tako htjela, da par sekundi ranije moje kolege i ja napravimo pauzu i sjednemo. Da smo stajali, vjerovatno bi stradali… Najmlađi među nama, Mirnes Novalić, koji ima 22 godine i nedavno je počeo raditi, imao je probleme sa kisikom, bio se zaglavio u hodniku ali vratili smo se po njega…”, prisjetio se tada Grašarević za Našu riječ.
Dan prije kraja 2011. godine u Raspotočju je ponovo bio gorski udar a 11 rudara je povrijeđeno. Krajem marta 2014. godine u gorskom udaru dva rudara su teže povrijeđena a devet lakše. Druga nesreća u ovoj godini dogodila se u rudniku Zenica kada je povrijeđeno pet rudara.
Zenički rudnik zapošljava oko 1.500 ljudi i ima tri jame među kojima je i Raspotočje.
Jedna od najvećih rudarskih nesreća u Bosni i Hercegovini dogodila se 14. marta 1970. godine u Brezi u jami “Sretno”, od eksplozije metana. Zvanična stranica rudnika bilježi šta se tačno dogodilo.
“Mehaničko razaranje, toplotno djelovanje i ugljenmonoksid zahvatili su ljude, objekte i uređaje. U reviru se nalazilo 89 rudara. Palilac mina Avdo Šabić i revirni nadzornik Bajro Šabić, javljaju telefonom da je u jami došlo do požara i da sve gori. Povećana koncentracija štetnih plinova naglo je smanjivala količinu kiseonika u zraku. Svi radnici sa otkopnog polja P-1, sigurno su se povukli sa svojih radilišta. Ali mnogi se nisu uspjeli povući”.
U ovoj nesreći život je izgubilo 50 rudara.

Šest godina poslije ponovo se u Brezi dogodila eksplozija metana. U jami se tada nalazilo 118 rudara. Vođa spasilačke ekipe je tada opisao šta je zatekao u jami.
“Došli smo do povratne stanice gumenog transportera i u uskopu našli poginulog radnika, kojeg ne možemo identifikovati. Dalji prolaz nam je onemogućen obrušenim materijalom, drvenom podgradom i ispreturanom mehanizacijom”.
Ukupan broj stradalih na kraju se popeo na 17 rudara.
U augustu 1990. godine u tuzlanskoj Kreki poginula je cijela smjena rudara, njih 180 prosječne starosti 27 godina. Rudarski arhivi bilježe da je ovih 180 rudara imalo 365 djece.

(zurnal.info)