Nevladine organizacije protestuju zbog Nikolićevog susreta sa Krajišnikom

Nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo (FHP) i Inicijativa mladih protestovale su zbog susreta predsednika Srbije Tomislava Nikolića i bivšeg predsednika Skupštine Republike Srpkske, osuđenog ratnog zločinca, Momčila Krajišnika.

Taj sastanak je održan u sredu u Nikolićevom kabinetu u Beogradu. Nikolić je primio Krajišnika u svojstvu predsednika asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske”, koju su pre dva meseca osvnovali ljudi koji su bili u vlasti u vreme uspostavljanja Republike Srpske 1992. godine, kao i predsednika nevladine organizacije Srpski nacionalni savet Crne Gore Momčila Vuksanovića.

Inicijativa mladih svojim saopštenje navodi da je taj sastanak predstavlja početak kampanje za predsedničke izbore u Srbiji 2017. godine i da će Nikolić na tim izborima kandidovati ratnohuškačku politiku.

“Nakon svih dešavanja koja su pratila obeležavanje Dana Republike Srpske, koja predstavljaju vrhunac revizije istorije i negiranja zločina, Nikolić ide korak dalje i sastaje se s Krajišnikom, koji je osuđen za ratne zločine kao jedan od političkih lidera bosanskih Srba tokom rata”, piše u saopštenju.

Još se napominje da “niko nema pravo da zabije glavu u pesak i da izbegne da se odredi prema ovoj politici u strahu od potencijalnog gubitka glasova na predstojećim izborima”.

FHP podseća da je Momčilo Krajišnik osuđen pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju na 20 godina zatvora zbog deportacije, prisilnog preseljenja i progona nesrpskog stanovništva.

“FHP ističe da odavanjem državnih počasti i susretima najviših državnih zvaničnika sa osuđenim ratnim zločincima institucije Srbije opstruiraju proces suočavanja sa uzrocima i posledicama ratova 1990-ih godina, a posebno zabrinjava činjenica da se takvim postupcima vređa dostojanstvo žrtava“, stoji u saopštenju ove organizacije.

 

(slobodnaevropa.ba)