Nobelovu nagradu za književnost

54

Nobelovu nagradu za književnost dobila je Svetlana Aleksijevič

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2015. godinu je bjeloruska spisateljica i novinarka Svetlana Aleksijevič.

Svetlana Aleksijevič je 112. lauretat Nobelove nagrade za književnost, saopštila je Švedska akademija. Prethodni dobitnik je Patrik Modijan.

Svetlana Aleksijevič (67) je četrnaesta dobitnica prestižnog priznanja, a osim po svojim proznim djelima poznata je i po istraživačkom novinarskom radu u domovini.

Jedno je od najznačajnijih lica beloruske književnosti, a nakon niza svjetskih nagrada njeno ime je počilo da se spominje i među favoritima za Nobelovu nagradu.

Ona je bila kladioničarski favorit pred ovogodišnju dodelu nagrade, dok je javnost ponovo navijala za japanskog autora Harukija Murakamija.

 

Na listama kladionica slovila je kao najvjerovatniji pobjednik, sa kvotom 5/1.

Svetlana Aleksijevič je rođena 31. maja 1948. godine u ukrajinskom gradu Ivano-Frankivsku u belorusko-ukrajinskoj porodici, a nakon što joj je otac završio vojnu službu, preselili su se u Belorusiju, gdje su joj roditelji radili kao nastavnici.

I sama je predavala, a zatim se bavila novinarstvom nakon završenih studija žurnalistike u Minsku.

Tokom rada u listu “Selskaja gazeta” počela je da prikuplja građu za djelo “Rat nema žensko lice”, koji je baziran na intervjuima sa ženama koje su učestvovale u Drugom svjetskom ratu. Tim djelom je otpočela svoj ciklus “Glasovi Utopije”, u kome je opisala život u Sovjetskom Savezu kroz perspektivu pojedinca.

“Koristeći izuzetan metod – pažljivo uklopljen kolaž ljudskih glasova – Aleksijevič produbljuje naše razumevanje čitave ere”, navodi se u obrazloženju Švedske akademije.
Ime je saopštila Sara Danius, generalna sekretarka Švedske akademije, poslije čega je uslijedio aplauz prisutnih novinara.

Svetlana se ovom nagradom pridružila plejadi međunarodnih književnih ikona  – od Aleksandra Solženjicina do Albera Kamija i Gabrijela Garsije Markesa, do Toni Morison i Doris Lesing. Švedska akademija je, isto tako, jednostavno previdjela mnoge  velike: Lava Tolstoja, Henrija Džejmsa i Henrika Ibzena.

Akademija je, prema riječima Petera Engluda, koji je podnio ostavku na mjesto stalnog sekretara tog tijela u maju, dobila 259 predloga iz izdavačkih kuća, književnih društava i univerziteta.

 

(buka.ba)