DRAGAN BURSAĆ: Kosovo je država, a RS entitet omeđen masovnim grobnicama!

Ako ćemo pravo, Vojvodina ima sve prerogative za samostalnost, dok je RS tek teritorija.

Piše: Dragan Bursać

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ponovo je dospio u žižu javnosti kada je upitao zašto BiH entitet RS “ne bi imao pravo da postane posebna država”?

“Ako Kosovo ima pravo da postane država, koja je dio Srbije, zašto onda, na primjer, Republika Srpska ne bi imala pravo da postane posebna država. Vidite koliki su ti dvostruki standardi u igri”, rekao je Dačić i naveo da svaka država na svijetu ima “svoje Kosovo” lupio je Ivica Dačić.

Vrijeme je da jednom za svagda razbijemo opasne teze i teorije Ivice Dačića, srbijanskog ministra vanjskih poslova i potrčka ratnog zločinca Slobodana Miloševića.

Prvo, Kosovo je bilo nekadašnja pokrajina u SFRJ i kao takvo je uživalo ogromnu autonomiju i ustavnu i formalno-pravnu u odnosu na Srbiju, kao uostalom i Vojvodina. Druga je stvar što je baš Dačićev mentor Milošević banditski ukinuo autonomiju Kosovu, pripremajući ga za etničko čišćenje od kosovarskih Albanaca. A kako je Srbija “poštovala“ Kosovo i Kosovare, svjedoče masovne grobnice na njenoj teritoriji, poput Batajnice, Petrovog Sela, Perućca, Rudnice i Kiževka. Samo u Batajnici je pronađeno 744 tijela, među kojima su bila i albanska djeca. Ako tome dodamo da se trenutno traga za još 1642 osobe, jasno vam je kako je to Srbija upravljala “svojom pokrajinom“ i još vam je jasnije da je ona povijesno bila samostalna odavno. Ciljani aparthejd, rasizam, urbicid, elitocid od strane srbijanskih vlasti, koje su na Kosovu činile masovne zločine još u Prvom svjetskom ratu, samo su zacementirali ono što cijeli svijet zna-Kosovo je međunarodno priznata država, koja ulazi i u Savjet Evrope, a iza koje stoje najveće demokratije svijeta na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Pa onda po istoj formalnoj logici postaje nemoguće da Kosovo nije samostalna zemlja. Zapravo, najteže bi čak i teoretski bili pojasniti, čak i neprskanom četnik koji bi “dogodine u Prizren“, šta da radite sa blizu dva miliona Kosovara, na Kosovu, a da to ne uključuje genocid??? Pa je narativ Srbije i “nedavača Kosova“, zapravo čistokrvni genocidni narativ krvi i tla, preciznije, to je narativ u kome se želi nekakvo Kosovo bez njegovih stanovnika.

Podsjećam, to je isti onaj narativ koji na terenu gaji putinistička Rusija, dok uništava državu Ukrajinu.

A kako se to izvodi u našem komšiluku, pokazala je VRS i srpska policija ranih devedesetih uz JNA logistiku baš države Srbije u Prijedoru, Kozarcu, Vlasenici, Foči. Višegradu…nastavi niz, sve do Srebrenice i genocida.

I tako nas taj put neminovno dovodi do BiH entiteta RS-a, koji je, da se kulturno izrazim, parafrazirajući Slavoja Žižeka, ratna stečevina srpske nacionalističke politike. On je i mnogo gore od toga, ali hajmo se zadržati samo na ovoj premisi.

Povijesno, entitet RS, nije bio ni u malom mozgu 1990, čak ni njegovim stvaraocima poput zločinaca Karadžića, Koljevića, Plavšićeve i Mladića. Oni su prvotno željeli, a tako im se teritorija i zvala “Srpsku Bosni u Hercegovinu“. Dakle po nekom pravu kvazijugoslovenstva, a suštinski srbizacije, željeli su da apliciraju Veliku Srbiju na cjelokupnoj teritoriji BiH, a znamo kako se to završilo-sa etničkim čišćenjem, masovnim grobnicama, sa elitocidom, urbicidom i genocidom na koncu. I onda je umjesto nestanka RS-a Ričard Holbruk, nagradio Miloševića i zločinačku kliku za “kooperativnost“ i posijalo legitimno sjeme zla na zapadnom Balkanu, dozvolivši jednom beznačajnom entitetu da fingirala imenom nekakvu republiku, iako RS ima veze sa republikom taman koliko i Karadžić i Mladić s ljudskošću.

Ali to je već drugi par rukava, hajde da vidimo na momenat, koje su to opasnosti opetovanog izjednačavanja RS-a i nezavisne i međunarodno priznate države Kosova?

Prvo, stvari treba promatrati u svjetlu Otvorenog Balkana, a što je eufemizam za srpski svet, jer će uz podršku zapadnih ambasada, Kosovo dobiti konačno samostalnost i puno međunarodno priznanje uz (neki vid) RS-a na njegovom sjeveru, čemu se sa prvom protivi premijer Albin Kurti. Time bi se zapravo posadilo drugo sjeme zla, nakon entiteta Republike Srpske i ostavilo bi se velikosrbima sa jedne strane da opet sanjaju o krvi i tlu, a sa druge strane jastrebovi poput Dačića i mnogih drugih, do mile volje, hladne glave mogu porediti neuporedivo-Kosovo i RS.

A što nas sve dovodi do stvarnog problema, a stvarni problem je jedna riječ-UCJENA. O čemu otprilike svjedoči i Dačić u svom najnovijem obrazloženju. Ili će, dakle Kosovo dobiti svoju Republiku Srpsku u okviru Otvorenog Balkana, ili će se Srbija preko srednjičara na terenu namirivati tlo iz BiH, čitaj polagaće pravo na 49 odsto teritorije, koja se zove Republika Srpska.

A tome ćemo svjedočiti u budućnosti, bojim se sve više. Kako je Dačiću i ostalo putinovskoj FSB kliki u Srbiji jasno, da su nepovratno ostali bez Kosova, koje je uz NATO vojno porazilo Srbiju još 1999. oči Mordora beogradsko-moskovskog se okreću prema Crnoj Gori i RS-u. Jer kažem, Beograd hoće zemlju, a Moskva otvaranje drugog fronta-južno prema Mediteranu.

Crna Gora je, kako se čini, za tri godine intenzivnom četničkom asimilacijom pod patronatom Crkve Srbije priključena srpskom svetu kao “Južna Republika Srpska“, a sad se čeka da na krilima darežljivosti Kristijana Šmita, ekipe iz OHR-a i zapadnih ambasada RS postane još samostalniji entitet na putu prema državnosti.

Jer, pored niza samostalnih agencija, policije, lokalne samouprave, finansijskih tokova, a pogotovo zakonodavne vlasti, RS jeste faktička paradržava, mada se od ove pomisli svi sklanjaju. Sprski nacionalisti, jer im je malo paradržava i hoće državu ili ujedinjenje sa Srbijom, a naivni BiH građanisti, jer nisu u stanu pogledati istini u oči, koja kaže da je BiH danas, nakon svih intervencija dalje od građanske države više nego ikada sve sa tendencijom da se stvori treći-hrvatski entitet i da se RS odvoji.

Zna vrlo dobro Ivica Dačić da se BiH na žalost pretvara od države u puku teritoriju, a da Bošnjaci zajedno sa građanski orjentisanim Bosancima i Hercegovcima postaju tek nekakvo fluidno, nehomogeno stanovništvo preglasano, podređeno i getoizirano. Manjina u svojoj zemlji.

I onda se i Dačiću i ostalim čini da je RS tu, nadohvat ruke, kao utješna nagrada za Kosovo.

Kad je mogla šapatom pasti Crna Gora, što ne bi misli se Dačić i BiH.

Kako god, ostaje puki zakonski i međunarodni fakat da je Kosovo samostalna država, a da RS nikad neće biti država, jer je entitet u samostalnoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini. Ko želi drugačiji raspored snaga i drugačije definicije, jasno je-želi rat.

Dačiću, četnicima i Rusima, ne bi bilo prvi put.

(Autonomija)