Ljubiša Burić Kroki priznao nedjelo

Ljubisa Kroki Buric u Bijeljini
Ljubisa Kroki Buric u Bijeljini

            Ljubiša Burić zvani Kroki (1985), rodom iz sela Popovi pored Bijeljine, 25. juna u ranim jutarnjim satima mokrio je na spomen-obilježje šehidima i civilnim žrtvama rata u Janji i skinuo zastavu sa ljiljanima, odnijevši je kao trofej. Burić je to jučer priznao istražiteljima, saznaje Dnevni avaz iz krugova bliskih policiji u Janji.

Protiv njega će se voditi prekršajni postupak, ali i krivični postupak zbog oštećenja tuđe stvari. Ostala dvojica učesnika ovog nedjela u Janji za sada su nepoznata, ali saznajemo da, po svemu sudeći, neće biti gonjeni. Burić je preuzeo sav teret na sebe, a snimci jasno pokazuju da on i jeste sve sam počinio. Kako saznajemo, obećao je da će vratiti zastavu koja je, prema njegovim riječima, neoštećena. Navodno, za njega se priča da je jedna osoba kada je trijezan, a sasvim druga osoba kada popije previše alkohola. Naravno, alkoholizirano stanje nije mu u ovom slučaju olakšavajuće okolnost.

Ljubisa Buric sa kolegama 25 juna iza dva sata oko cetiri sata skinuo je zastavu u Janji i mokrio na spomen obiljezje
Ljubisa Buric sa kolegama 25 juna iza dva sata oko cetiri sata skinuo je zastavu u Janji i mokrio na spomen obiljezje

Ljubiša Burić zaposlen je u centrali Fonda PIO RS u Bijeljini i brat je Ivana Burića (1983), šefa kluba odbornika SNSD-a u Skupštini Grada Bijeljina. Kako saznajemo, privođen je i prije tri godine, također zbog vršenja male nužde pored temelja Atik čaršijske džamije u Janji. Tada to nedjelo nije priznao, a istražitelji nisu imali dovoljno dokaza. Sada su okolnosti drugačije jer su sve zabilježile sigurnosne kamere, pa Burić nije imao drugog izlaza nego da prizna ono što je učinio.

 

(avaz.ba)