Ovako živi grešni Kačavenda: Okajava grijehe u najljepšem manastiru na svijetu!

Svako bi očekivao da mjesto gdje danas živi penzionisani Vasilije Kačavenda bude skromni pokajnički kutak, neka isposnička ćelija za iskajavanje grijehova kojih dokazano ima napretek.

Međutim, ozloglašeni vladika živi u najveleljepnijem zdanju u svim srpskim eparhijama manastiru Svete Petke, poznatijem kao Pet jezera, u Republici Srpskoj, u dvorcu sa sjajnim kupolama na kojima bi mu pozavidjeli i sami šeici, piše najnoviji NIN!

svetapetka

Ovaj manastir je toliko veleljepan da je njegov Vladičanski dvor u Bijeljini zvani „mali Versaj“ zbog skupocjenog namještaja ništa spram njegove najnovije „zadužbine“! Oni koji su imali priliku da vide njegov dvor ispričali su da to čudesno zdanje ničim ne pripada seoskom predgrađu Bijeljine, već da taj kompleks raskošnih građevina u sklopu crkve zapravo podsjeća na luksuzne hotele na plažama Egipta ili Dubaija. A upućeni kažu da sličan manastir postoji samo u Rusiji i još na jednom mjestu.

kacavenda

O Kačavendi, koji je jedini stanovnik ove vile na pet spratova prekrivene mozaicima, brinu tri monahinje koje, kako su mještani cinično prokomentarisali, mogu da budu „mirne glave“ jer je eks vladika odavno sve žene okarakterisao kao „prljave i odvratne“.

A u unutrašnjosti crkve, mjesta na kom se penzoinisanjem, prema riječima patrijarha srpskog Irineja, završilo „sporno pitanje Kačavende“, nalaze se natpisi kakvi se rijetko mogu naći u još nekoj svetinji budući da su na oltarskim ikonama naznačene cijene od 359 do više od 2.000 maraka, koje, kako su objasnile monahinje, mogu da se otkupe u „duhovnom smislu“, što znači da se na ime priloga vjernika eks vladika moli za zdravlje i sreću priložnika. Pa se tako na ikoni Presvete Bogorodice nalazi natpis sa ispisanim „kupljeno“, a na ikonoma Svetog Danila i Apostola Pavla i Petra „zauzeto“.

manastir

Ovdje se ne završava priča o vladičinom raskalašnom životu. Naprotiv, nikad kažnjeni Kačavenda, uprkos svim video-dokazima pedofilije, čiju je autentičnost potvrdila i policija, uprkos tome što je zbog njegovog zlostavljanja Milić Blažanović, 17-godišnji bogoslov iz Petrovog Sela na Ozrenu, ručnom bombom sebi oduzeo život (ili mu je sam vladika u tome “pomogao”, u šta otvoreno sumnja Bojan Jovanović, nekad otac Serafim iz Beograda) Kačavenda se, naime, vozi ganc novim blistavim “audijem”, zatamnjenih i blindiranih stakala… O njemu i životu koji vodi mještani ne žele i ne smiju javno da pričaju, a njihovi razlozi staju u jednu jedinu rečenicu: „Kačavenda je i dalje premoćan iako je penzionisan.“

 

(neznase.ba)