Pakuje li OHR kofere: Dodik, Čović i banjalučko karađorđevo

Piše: Edina Latif

Iz Banja Luke (čitaj Karađorđeva) su i Milorad Dodik i Dragan Čović poslali jasnu poruku- vraćanje na pozicije Dejtonskog odnosno Vašingtonskog sporazuma, te da će učiniti sve da do toga i dođe.

I vjerujem da hoće učiniti sve jer to su i do sada radili.

Ispitivali teren na različite načine. Niko im nije stajao na putu, a verbalne osude i „oštre“ kritike na jedno ulazile na drugo izlazile. Dobijali su tako prešutni amin za svoje paklene nakane.

Samo još naivni mogu misliti da se radi o razgovorima koji vode ka jačanju države, smirivanju situacije, uspostavi dijaloga, da zveckanje oružjem i ratnohuškačke poruke pred lokalne izbore su bile isključivo dio predizbornog folklora, kao i referendum u Danu RS.

Čović je potcrtao da se „bori za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH, jer se promjene u BiH ne mogu vršiti bez dvotrećinskog stava“.

– Ono što je rađeno 15 godina – kroz sve prepravke je neodrživo, rekao je Čović.

Neodrživa je dakle Bosna i Hercegovina ovakva kakva je sada. I Dodikova je to poruka koju ponavlja kao svoju mantru.

Država BiH za njega ne postoji, već je ona samo „državna zajednica“, a entitet RS je za njega „država“. „Tisuću“ puta nam je to poručio Dodik, a sada „tisuću i prvi put“ Čović se izjasnio da isto mislio kao i njegov prijatelj.

Europejac iz Mostara sada mu se otvoreno, iako se još uvijek služi briselskim riječnikom, pridružio u hajci na državu.

U slobodnom prevodu, ono što je Čović rekao da je neodrživo sve što je rađeno 15 godina, znači da je neodrživo Tužilaštvo i Sud BiH, državne policijske agencije, Oružane snage BiH, zajednička moneta, registarske tablice, pasoši, lične karte… Neodrživo je na desetine nadležnosti koje su sa entiteta prenesene na državni nivo.

Dodikovom je uhu milo čuti ovo što je Čović danas rekao u Banja Luci. Samo ne umije Mile pakovati u celofan svoje izjave kao mostarski mu kolega. On to onako po narodski kaže pa da svi razumiju. Od Vašintona preko Brisela do Sarajeva.

Zato je Dodik stalno na udaru, a Čovića i Brisel čak slavi jer umije brate on to lijepo upakovati kada priča.

Prosto dođe čovjeku da za njega glasa i da ga podrži kako on biranim riječima predstavlja se kao kohezioni faktor prvo u „međubošnjačkom sukobu“, a onda i ovom „srpsko-bošnjačkom“.

– Mi ostajemo pri Dejtonu. Problem se ne razumije ili se hoće sakriti, a navest ću dva primjera. Hrvati su devalvirani po pitanju političkog kapaciteta. Visoki predstavnici su mijenjali sporazum i uništili ono što se zove hrvatska samouprava. S druge strane RS su oteli nadležnosti. To je pitanje Dejtona, a ne da li treba biti promijenjen ili ne, rekao je Dodik.

Dogovorili su njih dvojica da sada Dodik koji uporno negira državu BiH predstavljajući je kao „državnu zajednicu“ oživi kroz svoje izjave i termin „hrvatska samouprava“.

Ionako su do sada svi, kako domaći politički akteri, tako i međunarodna zajednica navikli na njegov vokabular, pa neće toliko obraćati pažnju. Kada bi to rekao Čović već bi bilo alarmantno. Bolje je ponavljati stalno „ravnopravnost“ i „hrvatsko pitanje“. Ne para politički nikome ni oči ni uši.

Dodik priprema teren za svog političkog partnera Čovića. Jer lider HDZ BiH će se još jedno vrijeme klizati na političkom ledu BiH glumeći Europejca, dok je Dodik odavno skinuo klizaljke i ne bira sredstva niti rječnik kada govori o rušenju države i stvaranju „unije tri republike“ odnosno labave državne zajednice, koja kao takva može ući u EU, ali će se znati gdje je čija teritorija.

Tu bi državnu zajednicu trebalo da sačinjavaju RS, hrvatska samouprava i nekih 24 do 25 posto teritorije na kojoj su Bošnjaci većinsko stanovništvo, pa eto bujrum nek nazovu je kako žele. Avlija ako hoće nek joj daju ime, pustit će to dvojica lidera spremnih na kompromis (međusobni isključivo).

Dodik je također poručio ako mu bilo ko spremi neke sankcije, RS će izaći iz agende za evropski put. Dakle sve će blokirati, kada ga Čović uvede u državnu vlast, uz naravno „bošnjačko jedinstvo“ jer bez SDA i SBB to nije moguće uraditi.

Granice novog unutrašnjeg preustroja domaći politički akteri su iscrtali, a po političkim kuloarima se uveliko priča da se isto radi i „vani“.

Šta je onda smetnja? OHR. Kako ga ugasiti? Ispunjavanjem paketa 5+2. Sve je završeno, ostalo je još da se usvoji zakon o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom, što je Čović nedavno i najavio da će uskoro uslijediti.

Ali…ostaje pitanje trajne stabilnosti i sigurnosti u zemlji, što je također jedan od bitnih uslova.

Ako su tačne kuloarske priče da i pojedini moćnici iz međunarodne zajednice iscrtavaju unutrašnje granice BiH, te da pružaju prešutnu podršku Dodiku i Čoviću, za očekivati je onda da OHR u narednih godinu dana najdalje spakuje kofere.

Potom slijedi 2018. i Dodikov novi referendum. Nastavak znaju i ptice na grani.

 

(chicagoraja.net)