OPASNE TEORIJE ZAVJERE: Dodik optužuje medije i nevladine organizacije za rušenje Republike Srpske

Piše: Ljiljana Kovačević

Pred svake izbore u BiH Radio-televizija Republike Srpske, kreće u svakodnevna sluđivanja javnosti, objavljujući horor priče o tome kako su strane tajne službe, uz pomoć „domaćih izdajnika i stranih plaćenika“ krenule u akciju rušenja Milorada Dodika.

CENTRI ZAVJERE

S obzirom na to da je za RTRS Dodik jednako Republika Srpska, po njihovoj logici stvari krajnji cilj je navodno uništenje Republike Srpske. U teorijama zavjere, koje godinama plasiraju režimski mediji, kao i pojedini portali sa sjedištem u Srbiji, sve je isto, osim centara u kojima se, navodno, nalaze mozgovi operacije, čiji bi krešendo trebalo da bude političko uništenje Milorada Dodika i brisanje Republike Srpske. Ti centri se mijenjanju svake godine, od Budimpešte, Crne Gore, Skoplja, Jahorine, Ilidže…, a poslednjih dana RTRS je na volšeban način došao u posjed navodnog novog tajnog dokumenta, prema kojem je u BiH stigao kontingent britanskih obavještajaca s namjerom da Dodika skine sa vlasti. Naravno, uz pomoć „plaćenih domaćih lica“.

Šireći paranoju o tome kako će Dodik i njegov SNSD biti skinut s vlasti milom ili silom, RTRS sasvim svjesno, s predumišljajem, targetira pojedine nevladine organizacije i medije, koji nisu pod kontrolom režima i koji iznose kritike na rad establišmenta.

„Pačanje brojnog stanja u pojedinim ambasadama, direktno umiješanim u plan mijenjanja nosilaca vlasti u Republici Srpskoj, a pod plaštom opasnosti od terorizma i ojačavanje i finansiranje BN televizije, kao medija koji je označen kao glavni oslonac opozicije, samo su dio aktivnosti nekoliko zapadnih službi“, objavio je RTRS.

Osnivač i direktor BN TV Vlado Trišić tvrdi da se radi o običnim glupostima i lažima, koje, prije svih, Milorad Dodik ponavlja već pet  godina.

„BN TV nikada u istoriji svog postojanja nije dobila nijednu marku strane pomoći, a kamoli neke milione koje Dodik pominje i koji mu se iz dana u dan motaju po glavi. Kamo sreće da neko tako olako daje novac, kako ga je nekada davao Dodiku, Nezavisnim novinama, ATV-u, RTRS-u. Toga više nema, vrijeme kada su se uzimali novci od Zapada je davno prošlo. Upravo Dodik, i oni koji ga danas grčevito brane, stvoreni su na novcu i moći Zapada i, da imaju imalo obraza, pokrili bi se po ušima, s obzirom da je je upravo njih stvorio takav novac i taj “mrski” zapad“, rekao je Trišić za Žurnal.

On je istakao da je BN TV „narodna televizija, iznikla iz naroda i od naroda“.

„BN TV živi od svoje gledanosti, marketinga i brojnih pretplatnike širom svijeta, koji plaćajući pretplatu na dobrovoljnoj osnovi u Srpskoj, Srbiji, širom Evrope i svijeta, legalnim putem finansiraju ovaj medij“, naveo je Trišić.

Upravo zbog toga i finansijske stabilnosti ove medijske kuće, dodao je Trišić, režim nema finansijske mehanizme da zaustavi BN TV i zato „širi laži o Sorošu, obojenim revolucijama“.

„Oni misle da će nas tako ogaditi narodu, a, u stvari, ne znaju da se dešava suprotno-narod nas još više voli“, zaključio je direktor BN TV.

Dodik je nedavno, prilikom boravka u Sankt Peterburgu, izjavio da je obavijestio Vladimira Putina lično da postoje projekti na urušavanju Republike Srpske.

„Upoznao sam ga sa ogromnim izdvajanjem novca, prije svega, Amerikanaca, koji ulažu 12 miliona dolara za pomoć medijima i šest miliona za program takozvanog sprečavanja ruskog uticaja, što je direktno stvar koja se u Bosni može uperiti samo protiv nas. Tu kad dodate Britance, koji imaju takav sličan program, i mnoge druge koji imaju skrivene programe, to govori koliko je novca pripremljeno da bi se Republika Srpska destabilizovala i doveli poslušnici, koji bi trebalo da okrenu Republiku Srpsku, prije svega, ka njenom nestanku“, rekao je Dodik.

 

POVRATAK TRAKTORU

Dodik je dao šlagvort, a RT RS je pojačala paranoju tvrdnjom da se dio aktivnosti plana rušenja Dodika i RS obavlja preko nevladinog sektora, preciznije putem organizacija: “Omladinski kulturni centar”, “Zašto ne”, Omladinski pokret “Revolt”, “Oštra nula” i “Geto”, svi iz Banjaluke.

„Poručujemo RTRS-u, Miloradu Dodiku i njegovoj kriminalnoj organizaciji, u narodu poznatijoj kao SNSD, da im želimo da se i oni rasipaju stranim valutama, kao i mi. U tom slučaju, i sa takvim budžetom, Javna kuća RTRS bi se vrlo brzo ugasila, njihov robovlasnik M.D. bi se vrlo brzo vratio traktoru i pelcovanju paprika, a SNSD bi pukao kao balon od sapunice“, rekli su Žurnalu iz organizacije „Revolt“, odgovarajući na optužbe da su primili novac kako bi radili na rušenju Dodika i vlasti RS.

Britanci, kako je „otkrila“ RTRS, aktiviraju svoje organizacije u BiH, koje se kontrolišu i usmjeravaju preko Britanskog poslovnog kluba, kao i organizacije “ReStart”, te još nekoliko udruženja u Republici Srpskoj.

„Molimo RTRS da nam objasni šta je Britanski poslovni klub, a te Britance da nam napokon uplate novac o kojem propagandno glasilo Milorada Dodika konstantno govori“, objavio je ReStart a svojoj Facebook stranci.

 

JAHORINSKI PLAN

Iz godine u godinu Dodik i njegova propagandna mašinerija spinuju priče o stranim službama koji imaju samo jednu misiju da Dodika skinu s vlasti, a onda unište Republiku Srpsku, koja, eto, postoji i opstaje zahvaljujui jedino njemu.

„Video sam plan za rušenje Republike Srpske. Znamo mi to. Postoji integralni dokument koji sam imao prilike da vidim, a koji podrazumijeva da se stalnim atacima na institucije u RS i autoritete u tim institucijama pokušava skrenuti pažnja i dovesti do potpune destabilizacije”, izjavio je Dodik u Beogradu 24. novembra 2015.

Tada je tvrdio da je dokument napravljen na Jahorini, a da se njemu posrećilo da ga vidi. Slične tvrdnje plasirane su i godinama ranije, a i kasnije, svake godine do dana današnjeg.

Bez obzira na to što se radi o čistoj propagandi, koja dolazi pred opšte oktobarske izbore, objavljivanje ovakvih informacija, u kojima se pojedine NVO i mediji označavaju kao “strani plaćenici i domaći izdajnici”, više je nego opasno. Na taj način ljudi iz tih NVO i medija se javno prokazuju kao “petokolonaši”, što je otvoren poziv na linč. U takvoj situaciji, nije isključeno da ostrašćeni poštovaoci lika i djela Milorada Dodika krenu u “lov na vještice” i fizički nasrnu na ljude iz targetiranih NVO i medija. Ako bi se to desilo, bila bi to nova iskra koja bi mogla dodatno da rasplamsa već dobro zagrijane političke sukobe u RS i naruši već pogoršano bezbjednosno stanje u ovom entitetu.

 

(zurnal.info)