Pretres Klix.ba: Ovo je diktatura kriminogenih političkih oligarhija

Nakon današnjeg upada pripadnika MUP-a RS i MUP-a KS, a po nalogu Općinskog suda u Sarajevu i Specijalnog tužilaštva RS u prostorije portala Klix.ba te pretresa od gotovo osam sati, iz redakcije su izuzeti svi hard diskovi, 19 računara nije više u funkciji, uredniku i direktoru su oduzeti telefoni, a sve zbog slučaja “Dva papka” – premijerke tog bh. entiteta Željke Cvijanović. Klix.ba je ranije objavio snimak u kojem Cvijanović govori o kupovini zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a radi formiranja parlamentarne većine u tom zakonodavnom tijelu, zbog čega su novinari ovog portala već jednom bili na informativnom razgovoru u MUP-u RS. Ovo je još jedan u nizu brutalnih pritisaka i gaženja medijske slobode u BiH, a koja je zaštićena Ustavom BiH i Evropskom konvencijiom o temeljnim pravima i slobodama koja je temeljni dio Ustava BiH.

Portal tacno.net  osuđuje ovaj atak na klix.ba kao i naši sugovornici:  prof. dr. Enver Kazaz, prof. dr. Nedžad Ibrahimović  i  Predrag Lucić.

kazaz-635x300

Enver Kazaz

Enver Kazaz: Ovo je diktatura kriminogenih političkih oligarhija

Namjesto da istražuje je li ili nije SNSD kupovao poslanike u Skupštinu Republike Srspke, ko je to činio, kako, čijim novcima, policija i sudski organi ove zemlje sa oba njena entiteta vrše okupaciju redakcije Klixa i jasno stavljaju do znanja svim drugim medijima da više nema zajebancije: ovo je diktatura kriminogenih političkih oligarhija. A protiv diktature valja se boriti na načine poznate u povijesti rušenja diktatura. Dosta je bilo cile-mile, nema više informacijom podrivam, tučem istinom. Vrijeme je za druge oblike borbe sa diktatorskim režimima. A njih valja što prije artikulirati, jer će u suprotnom te političke bande prisvojiti još više moći. Boriti se protiv njih na taj način da ih se strpa u zatvor. Tamo je za njih mjesto. Na silu poltičkih bandita valja odgvoriti mudrošću. Nije dovoljno samo pisati, valja ih tuživati, podnositi stalno i stalno krivične prijave, valja im disati za vratom građanskim neposluhom tako da mira nemaju ni u svojim spavaćim sobama, u svojim vilama stečenim na svoj dobro poznati lopovski način,  valja ih rušiti sve dok se ima imalo snage. Dosta je bilo njihove banditske diktature.

predraglucic1

Predrag Lucić

Predrag Lucić: Neprikosnoveno pravo političara da pošto-poto budu iznad zakona

Meni bi bilo logično da se u priču oko kupovine skupštinskih zastupnika uplela Financijska policija, da otkrije kako funkcionira to crno tržište političkih kretenina, pa da se zna pošto kilo zastupnika i kako se uopće određuje njihova tržišna vrijednost. Umjesto toga, u redakciju Klix.ba su upali krim-policajci Republike Srpske i Kantona Sarajevo i svojim ponašanjem prema novinarima portala pokazali da javnost ne vrijedi ništa i da je neprikosnoveno samo pravo političara da pošto-poto budu iznad zakona. Zanimljivo je pritom s kakvom su lakoćom svi akteri ovog napada na elementarnu slobodu informiranja prekoračili ne samo granice civiliziranog odnosa prema novinarima koji rade u službi javnoga interesa, nego i granice koje su se do sada mnogo teže prelazile – one međuentitetske, na čijoj su neprohodnosti “ugroženi” političari zasnivali svoje unosne poslove.

 Nedzad-Ibrahimovic-660x330

Nedžad Ibrahimović

Nedžad Ibrahimović: Pravni sistem ove države ne bavi se kriminalnom aktivnošću političara

Kada ljudska bolest dođe do svoje terminalne faze, medicina postaje nebitna, kada društvena bolest dođe do sociologa, oni je tek konstatiraju, kada maloljetničko nasilje dođe do pedagoga i psihologa, ono postaje suštinski nebitno i nepopravljivo za pojedinca koji mu je izložen, pa, tako, i kada stanoviti društveni problem dođe do policije, njega više nema. Ako je neko mislio kako je problem tek u policiji koja provaljuje u novinske prostorije jednog internet portala, grdno se, i na sreću naredbodavaca, samozavarava.

Pravi je problem, naravno, u notornoj političkoj praksi, sasvim uobičajenoj i ukorijenjenoj u cijelom (pret)političkom BH prostoru; ovdje je u pitanju tek jedan od mnoštva slučajeva – jedna je političarka iz RS-a, i sama tek mali, nebitni pijun kod jednog većeg igrača, kupovala glasove (i politička tijela) poslanika skupštine RS-a, bavila se, dakle, kažnjivom i kriminalnom aktivnošću a da se pravni sistem ove države njome, i time, tom praksom, uopće ne bavi, niti se baviti kani.

Policijsko je tužilačka “provala” u medijske prostore tek bacanje prašine u oči. Nama koji smo u prašinu i kal već odavno svaljeni, i sada nas samo cipelare, i to će i nastaviti! I, štaviše, i nisu nešto grubi.

mostarski protestanti

Podrška redakciji Klix.ba od Mostarskih demonstranata

 

(tacno.net)