Predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava za Srbiju Sonja Biserko smatra da su američke sankcije Miloradu Dodiku došle kasno. Došle su u situaciji, kaže Biserko, kada je „Dodik ozbiljno ugrozio poredak u Bosni i Hercegovini. On je prekršio Dejtonski sporazum i to u onim najosnovnijim tačkama, koje se tiču prije svega bezbjednosti“.

– On ne samo da je tog dana (9. januar) slavio praznik koji označava ili definiše karakter ponašanja Srba u Bosni i Hercegovini 1992. Dodik je uzurpirao i vojsku, kao jednu od zajedničkih institucija veoma važnu za stabilnost u BiH. On je na taj način doveo u pitanje sve ono što se radilo na integraciji u BiH posljednje decenije – kaže Biserko u intervjuu za novinsku agenciju Patira.

Biserko smatra da nakon sankcija Dodiku od strane SAD-a, sada i Evropska unija razmatra mogućnost donošenja sličnih mjera. Nažalost, kaže Biserko dalje, Srbija nije spremna da uvede iste sankcije, „a to se može zaključiti iz izjava Aleksandra Vučića“.

Srbija od početka podržava zategnutu situaciju u Bosni i Hercegovini. Njen cilj jeste odvajanje Republike Srpske, naravno, kroz retoriku koja se prilagođava međunarodnim očekivanjima. Srbija je uvijek prikladna, uvijek podržava cjelovitost Bosne i Hercegovine, ali u drugom dijelu rečenice uvijek kaže kako je ta zemlja neodrživa – kaže Biserko za Patriju.

Znači, Srbija istrajava na toj svojoj podršci Republici Srpskoj i na Dejtonskom sporazumu, ali na način kako ga ona razumije – dodaje Biserko.

Na pitanje da li će Srbija zbog svoje politike prema Bosni i Hercegovini također snositi poljedice, Biserko smatra da je zbog stava prema Republici Srpskoj, Srbija dovela u pitanje i vlastitu orijentaciju.

Srbija će biti pod pritiskom Evropske unije, i zapada generalno, da uskladi svoj stav prema BiH, odnosno prema Republici Srpskoj, na način kako to čini Evropska unija. Mi ulazimo u jednu fazu u kojoj će Srbija biti pod velikim pritiskom i zbog Kosova i zbog Bosne i Hercegovine, a prije svega zbog svog ponašanja prema regionu, posebno posljednjih mjeseci. Preko nekoliko glavnih ministara u Vladi Srbije, kao što su Ivica Dačić, Srbija je do kraja zategla odnose sa svim susjedima. Preko otvaranja srpskog pitanja u regionu zapravo su otvorena pitanja koja je otvarao i Milošević ’90-ih godina, a to su pitanje teritorije i slično – smatra Biserko.

Konačno, Republika Srpska ne bi mogla ići tako daleko bez podrške Srbije i Rusije – dodaje Biserko, piše Patria.

 

(nap.ba)