Policija upala u prostorije portala Klix.ba

Po nalogu Općinskog suda u Sarajevu, policija je u ponedjeljak ujutru oko devet sati ušla u redakciju portala Klix.ba. Kantonalno tužilaštvo Sarajevo uputilo je prijedlog na osnovu zamolnice Specijalnog tužilaštva Republike Srpske. Povod za upad u redakciju najpopularnijeg online medija u BiH je objavljeni snimak premijerke RS Željke Cvijanović na kojem govori o kupovini poslanika uoči formiranja skupštinske većine u tom entitetu

Općinski sud u Sarajevu izdao je nalog za pretres portala, potvrdila je za AA Amra Hodžić, viši stručni saradnik za odnose sa javnošću Općinskog suda u Sarajevu.

“Dana 24. 12. Opštinski sud u Sarajevu je prihvatio prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo te je sudija za prethodni postupak ovog suda izdao naredbu za pretres prostorija pravnog lica Intersoft zbog postojanje sumnje da je počinjeno krivično djelo neovlaštenog prisluškivanja i tonskog snimanja prema Krivičnom zakonu RS-a”, rekla je Hodžić za AA.

Hodžić je dodala da je Kantonalno tužilaštvo Sarajevo uputilo prijedlog na osnovu zamolnice Specijalnog tužilaštva Republike Srpske.

“Naredbu će provesti ovlaštena lice MUP-a KS uz saradnju i pristustvo načelnika Službe za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i korupcije Uprave kriminalističke policije RS-a”, odgovorila ja Hodžić na pitanje zašto su akciji prisustovali i službenici MUP-a RS.

Ovu informaciju je potvrdio i MUP RS-a na službenoj stranici.

“Po Naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo uz podršku pripadnika Službe za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i korupcije Uprave kriminalističke policije MUP-a RS izvršili su danas pretres prostorija preduzeća Intersoft Sarajevo koje koristi Klix.ba u Sarajevu”, saopćeno je na web-stranici MUP-a RS.

Glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Alem Hamzić kazao je kako dežurni tužioci tog Tužilaštva nisu obaviješteni o akciji, a glasnogovornica Federalne uprave policije (FUP) Elma Kadić je za AA rekla kako službenici FUP-a nisu učestvovali u akciji pretresa prostorija Klixa.

Kako saznajemo, povod za upad u redakciju najpopularnijeg online medija u BiH je objavljeni snimak premijerke RS-a Željke Cvijanović na kojem, navodno, govori o kupovini poslanika uoči formiranja skupštinske većine u tom entitetu.

Pripadnici policije su novinare i uposlenike portal Klix.ba zadržali duže od dva i po sata, tokom kojih portal nije objavljivao nikakve informacije. Inspektori su u redakciju ušli s opremom kojom preuzimaju podatke s računara uposlenika.

Uprava kriminalističke policije MUP RS-a podnijela je 18. novembra Specijalnom tužilaštvu RS-a izvještaj protiv N.N. izvršioca ili više njih zbog izvršenja krivičnog djela neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje više privatnih razgovora predsjednice Vlade RS-a Željke Cvijanović.

Početkom ovog mjeseca, direktor portala i glavni i odgovorni urednik su bili pozvani na razgovor u prostorije MUP-a RS u Banjoj Luci. Medijski djelatnici, udruženja novinara i nezavisni intelektualci su informativni razgovor nazvali teškim pritiskom na medije.

 

(e-novine.com)