Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, mr. Ramiz Salkić osuđuje skrnavljenje spomen obilježja Stražište u Višegradu

146

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, mr. Ramiz Salkić osuđuje postupke opštinskih vlasti da nasilno uklone riječ genocid sa spomen obilježja bošnjačkim žrtvama postavljenom na mezarju Stražište u Višegradu.

– Ovo je još jedan u nizu dokaza kako se važne odluke donose s ciljem da se ispune zahtjevi samo jedne strane i ciljevi samo jednog naroda u Republici Srpskoj. Ovaj postupak jasno ilustruje aktuelno stanje u Višegradu, gdje lokalne vlasti donose odluke na štetu Bošnjaka bez dijaloga i time dodatno narušavaju međunacionalne odnose i krše ljudska prava.
Prilikom uklanjanja riječi genocid sa spomen obilježja, opštinske vlasti su oskrnavile spomen obilježje bošnjačkim žrtvama i neovlašteno izvršile upad na vakufski posjed, što je još jedno nedopustivo narušavanje prava na imovinu.
Inicijatori i implementatori ovakvih zamisli moraju biti svjesni da uklanjanje riječi genocid sa spomen obilježja hiljadama višegradskih žrtava neće izbrisati presude za monstruozne zločine počinjene nad Bošnjacima u ovoj opštini. Naprotiv, ovakvi potezi vlasti će doprinijeti jačanju svijesti Bošnjaka da istraju u dokazivanju istine o zločinima i genocidu koji je počinjen na Drini u proteklom ratu, izjavio je mr. Ramiz Salkić.

 

(www.istocnabosna.com)