Povodom Dana logoraša otvorena Spomen-soba

134

Preformansom u centru Brčkog koji su izveli članovi Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) i članovi Udruženja logoraša Brčko distrikta započelo je centralno obilježavanje Dana logoraša BiH u ovome gradu na Savi. Nakon prigodnog obilježavanja na mjestu nekada zloglasnog logora Luka, otvorena je Spomen-soba: Muzej logoraša

“Teško mi je doći na ovo mjesto gdje sam mučen i prebijan. U Luci sam proveo dva mjeseca pakla. Mučili su me na razne načine, premlaćivali do te mjere da su mislili kako su me ubili”, kazao je u izjavi za Anadolu Agency bivši logoraš iz Luke Amir Didić, koji je razmijenjen.

Predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini Jasmin Mešković je kazao da je po evidenciji ove organizacije kroz logore prošlo više stotina hiljada logoraša.

“U Savezu je registrirano 55.000 logoraša. U logorima je ubijeno oko 30.000 ljudi, a silovano je oko 25.000 muškaraca i žena. Uprkos ovim podacima često se pitamo da li uopće ima logoraša u BiH. Pitanje je opravdano, jer aktuelna vlast još uvijek ne prepoznaje kategoriju logoraša”, kazao je Mešković.

Napomenuli su da danas mnoge institucije van BiH više pažnje posvećuju ovoj populaciji nego domaće institucije i zvaničnici.

“Međunarodni sud u Hagu do sada je izrekao oko 800 godina za zločine, većinom, nad logorašima. Sudovi u BiH su po istom osnovu izrekli 1.650 godina zatvora. Samo ove dvije sudske institucije su izrekle oko 2.500 godina zatvorske kazne za zločine, mahom nad logorašima, a logoraša nema u zakonu”, kazao je Mešković.

On je naglasio da je Savez logoraša preduzeo mjere i svojim vlastitim kapacitetom i snagom uradio Spomen-sobu: Muzej logoraša posvećen svim logorašima u BiH, bez obzira na vjersku, nacionalnu, polnu ili etničku pripadnost.

“Ovim želimo prenijeti jasnu poruku o stradanjima logoraša. Radimo sve u pravcu da se ne zaboravi i da se ne ponovi. U Spomen-sobi vidjeli ste 81 fotografiju koje svjedoče o stravičnim zločinima. Pomenute fotografije su bile dokaz na raznim sudovima. U Muzeju će biti postavljene fotografije i svih ubijenih logoraša”, kazao je Mešković.

Nakon razgledanja Spomen-sobe, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kazao da se radi o „strašnim scenama i svjedočenjima“.

“Neke stvari sam do sada vidio, a neke sam po prvi put vidio u ovoj Spomen-sobi. Ovo treba svako u Bosni i Hercegovini da posjeti. Naš je dug prema ovoj generaciji, koja je prošla i koja se suočila sa zlom u njegovom najgorem obliku, da sva takva mjesta obilježimo i da se toga sjećamo. Zločince trebamo dok god živimo, tražiti i da im damo njihovo pravo, a to pravo je da se i za njima zaključaju vrata onako kako su oni zaključavali vrata za nedužnim ljudima i da stvorimo stabilnu i čvrstu državu u kojoj ćemo garantirati da zlo nikada više neće dobiti prostor”, kazao je Izetbegović.

Gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić je podsjetio da je Brčko multietnička zajednica koja je utemeljena na toleranciji i suživotu tri konstitutivna naroda i ostalih nacionalnih manjina.

“Da bismo mogli graditi prosperitetan put, moramo se međusobno poštovati. Kako bismo imali puno poštovanje, moramo svoju historiju dobro poznavati i sve ono što je bilo loše na ispravan način prezentirati te iz svega toga izvući pouke”, poručio je Domić.

 

(www.e-novine.com)