Povratak Amerike na Balkan je loša vijest za Dodika, dobra za BiH

13

Nije nimalo slučajno da je, tokom svoje nedavne evropske turneje, potpredsjednik SAD Mike Pence posjetio upravo Gruziju, Estoniju i Crnu Goru, države koje su trenutno najizloženije ruskim pritiscima, smatra hrvatski historičar, publicista i profesor historije južnoslavenskih naroda na američkom Univerzitetu Yale Ivo Banac, piše agencija Patria.

– Crnogorcima ne treba objašnjavati što je Moskva kod njih pripremala prošle jeseni. Srećom, zavjera je otkrivena i razbijena. Crna Gora je ušla u NATO, ojačala vlastitu nezavisnost, ali je ostalo mnogo političkog taloga koji će se morati očistiti – istakao je Banac u intervjuu za podgorički list Pobjeda.

Banac je naveo primjere nekih zemalja u kojima Rusija trenutno, po njemu, vodi agresivnu politiku.

– Dijelovi Gruzije su pod ruskom okupacijom, doduše zamaskiranom „krajinama“ koje samo Rusija priznaje – Abhazijom i Južnom Osetijom. Estonija je prva na udaru u baltičkoj regiji. Postoji mišljenje da će Rusija, ukoliko se odvaži, upravo u Estoniji ispitati odlučnost SAD-a i drugih zemalja NATO povodom kolektivne obrane (član 5. napad na jednu članicu je napad na sve). Oko 300.000 etničkih Rusa živi u Estoniji, a Moskva redovito nudi „zaštitu“ svojim sunarodnicima, tražili oni to ili ne. Estonija je tako postala najisturenija tačka novog hladnog rata između Rusije i Zapada. Sve u svemu, tri države o kojima govorimo na prvoj su linije odbrane ruskim prodorima – smatra Banac.

Banac je istakao kako je posjeta američkog potpredsjednika Mikea Pencea samo potvrda koliko je američka vanjska politika opredijeljena za stabilnost Balkana.

– Koliko god to izgledalo neočekivano zbog pasivne politike Obamine administracije, SAD ipak nikad nije napustio balkansku regiju. Proces izgradnje NATO-a napredovao je i za Obamine straže – Hrvatska i Albanija ušle su u NATO, dok je Kosovo ostalo ključna tačka američke vojne prisutnosti u regiji. Kamp Bondsteel kod Uroševca najveća je američka vojna baza u ovom dijelu Europe, sa oko 7.000 pripadnika kopnene vojske. No, tačno je, niz diplomatskih inicijativa na Balkanu Obama je prepustio EU, zapravo Njemačkoj, a rezultati su izostali. Ovo je, dakle, svojevrsni povratak, ili bolje signal da SAD preuzima inicijativu – kazao je profesor Banac.

On je dodao kako je ponovo preuzimanje regionalne inicijative od strane Amerikanaca posebno dobro za BiH, Makedoniju i Kosovo.

– Koliko god da je bilo krivih poteza i šumova u ranoj fazi Trumpove vanjske politike, izvjesno je da popuštanje Rusiji nije više opcija, ukoliko je uopće ikad bila; štaviše, jača otpor Rusiji, često protiv volje dijela evropskih saveznika, koji misle da se mogu razvijati pod besplatnim američkim vojnim kišobranom uz jeftini ruski plin. Povratak Amerike je, dakle, loša vijest za sve regionalne smutljivce – rusku agenturu u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, posebno za Dodika i SPC, ali i za dvoličnu srpsku i grčku politiku. I, naravno, za Moskvu! Dodao bih i za Ankaru, premda je ovo posljednje manje očito. Povratak SAD je dobra vijest za sve one koji su godinama bili pod pritiskom Beograda, uz Putinovu podršku. Posebno za Crnu Goru, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, te dakako i za Hrvatsku – kazao je Banac.

 

(nap.ba)