Povratnici na udaru

118

Manipulacije: Vlasti RS provjeravaju povratnike, a u Srebrenici glasa 1.300 Srbijanaca

Premijerka RS-a Željka Cvijanović ponovila je danas da su tačni podaci garant sigurnosti te da se provjera tačnosti podataka prilikom prijave prebivališta u RS-u vrši na terenu. 

Ona je u izjavi novinarima u Tesliću precizirala da se “mora vršiti” provjera tačnosti podataka kada se prijavljuje prebivalište.

-I to se radi na terenu – navela je Cvijanović.

S druge strane, potpredsjedavjući Vijeća naroda RS-a Mirsad Đapo je rekao da je sloboda kretanja neprikosnovena i ne bi smjela imati veze s izborima, a stiče se utisak da u RS-u to nije slučaj.

-Vlast u RS-u time šalje poruku ljudima koji se žele vratiti i biti stanovnici entiteta RS- kazao je Đapo.

On je naveo da RS nije bila ni nadležena da odlučuje o prebivalištu, jer je to pitanje definirano na državnom nivou, što je utvrdio i Ustavni sud BiH.

Međutim, problem je, kaže, što se odluke ustavnih sudova veoma često ne primjenjuju u BiH, a u RS-u to nije mali broj odluka.

I šef Kluba bošnjačkih delegata u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović je rekao u izjavi novinarima u Banjoj Luci da se u Srebrenici „za glasanje koristi 1.300 ličnih karata osoba iz Srbije“, što nije prihvatljivo.

-Prijava o tim spornim ličnim kartama je predata Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) prije nekoliko godina, ali na to nema odgovora- rekao je Hadžiomerović i naveo da vlast mora biti principijelna i primjenjivati iste aršine na sve, a ne dozvoljavati slučajeve kao što je sa Srbijancima koji se pojavljuju od glasanja do glasnja u Srebrenici.

Ustavni sud BiH je 4.jula u potpunosti osporio Odluku Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a, jer je suprotna odredbama Ustava BiH.

 

(bportal.ba)